A szakember azt is kifejtette, hogy szerinte miért is van ez így: „Az ember így tudja azt, hogy mit kaptak a zöldségek, milyen tápanyagot, milyen lombtrágyát, milyen növényvédő-szert, és megfelelő biztonsággal tesszük le gyermekeink, családunk asztalára.”

De arra is rámutatott, hogy ha valahol, akkor a kiskert és a gyümölcsfák világa az, ahol a kórokozók nagyon nagy, széles tárháza bújik meg. „Olyan zárt, sűrű, levegőtlen állományok alakulnak ki, ahol jellemzően a különféle levélbetegségek, gyökérbetegségek és termésbetegségek megjelennek. Amire fel szeretném hívni a kedves kiskert tulajdonosok figyelmét, hogy a növénytársításra nagyon figyeljünk oda, a megfelelő tő- és sortávolságra, a megfelelő fajta kiválasztására, a megfelelő lombozatoknak a kialakítására, a szellőzés lehetőségének megteremtésére, valamint az öntözés helyessége sem elhanyagolható” – hívta fel a figyelmet Sipos József.

De kiemelt még egy fontos dologot: „Amiről még nem lehet elfeledkezni, az az okszerű tápanyagellátás, mert hajlamosak vagyunk túladagolni a tápanyagot. Ennek következtében meglazulnak a szövetek, és a kórokozók támadnak”.

Javaslattal is élt, hogy miként tudunk védekezni egy-egy esetben: „Pár terméket és kórtani problémát szeretnék kiemelni. A burgonyás kollégáknak szeretném felhívni a figyelmüket, a burgonyavész kérdésére és az alternáriára. A BAYER az Infinito terméket tudja ajánlani a burgonyavész ellen, míg az alternária ellen a – hagymában is alkalmazható készítmény – széles spektrummal bíró a Melody Compact, ami a Mikal-nak lett egy továbbfejlesztett változata. A gyökérzöldségben, petrezselyem, sárgarépa kultúrában pedig megkapta az engedélyét a Folicur Solo nevű széles kultúrkörben alkalmazható termék, kérem önöket, hogy bátran nyúljanak hozzá, hiszen az alternária és egyéb kórokozók ellen megfelelő hatékonysággal dolgozik.”

Míg a rovarok ellen – hangzott el a műsor során – gyümölcs- és zöldségkultúrákban is alkalmazható a Calypso nevű termék, mely felszívódó, tartamhatást adó és széles spektrummal bíró készítmény, amely a méheket sem bántja. „Közeledik a szamóca virágzása és érése, ahol a Teldor nevű készítményünk 1 liter/hektáros mennyiséggel, rövid élelmezésügyi várakozási idővel használható – betakarítás előtt is lehet alkalmazni a szürkepenész ellen.”

„A káposztafélék rovarvédelmében figyelmükbe szeretném ajánlani a Movento nevű termékünket, amely a rejtett életmódot élő rovarok ellen is utánanyúl, és nincs menekvésük a rovaroknak” – zárta tanácsait mai műsorunkban Sipos József.