A bemutatón dr. Kozák Péter, az Alsó-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Mint elmondta, a könyv mérföldkőnek számít a Tisza hidrológiájában, ugyanis 34 évvel ezelőtt jelent meg ilyen tartalmú és mélységű tudományos értekezés. – Szinte biztos, hogy alapművé válik azok számára, akik árvízvédekezéssel, vízjárással foglalkoznak – tette hozzá.

2006-ban, azaz 10 éve, hogy tetőzött a Tisza Szegednél, Mindszentnél és Csongrádnál. A folyóvíz április végén, szinte ezekben a napokban érte el a legmagasabb szintet. Ez adta az apropóját a könyvbemutató időpontjának. A kötet hosszú évekig készült, nagy várakozás övezte a megjelenését.

– Az 1876 óta történt árvizek történetét gyűjtöttem össze, szám szerint 40-45-öt – mondta előadásában Dr. Vágás István. A kötet első részének szerzője szerint a kiadványból kiderül: a Tiszát nem lehet más európai folyókhoz hasonlítani, különösen a Dunához nem. Például 2006-ban a Dunán 2 hét volt az árvíz levonulási ideje, míg a Tiszán 2 hónap.

A második részt Dr. Bezdán Mária készítette. Ő elsősorban a kisvizeket dolgozta fel, azon adatok alapján, amiket a vízrajzi szolgálat naponta leolvasott.

A kötet kiadója a Rádió 7-et és a www.promenad.hu-t üzemeltető Kisbíró Kft. A nyomdai munkálatokat a Szoliter Nyomda végezte.

Megyeri József