A tavaszi fórumsorozat utolsó előtti állomását tartotta hétfő este a csanádpalotai városháza nagytermében dr. Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely – Makó főigazgatója. Az intézmény vezetője elsősorban a három telephelyen, vagyis a makóiban, a hódmezővásárhelyiben és a kakasszékiben az elmúlt esztendőben zajlott beruházásokat, fejlesztéseket ismertette.

Gyurisné Pethő Zsuzsanna, a Makó és Hódmezővásárhely Kistérség Egészség Fejlesztési Iroda programigazgatója pedig a megelőzés fontosságát emelte ki. Nagyon kevés palotai jár el a különféle szűrésekre, mikor akkor is alig jönnek el, mikor kitelepült vizsgálatokon vehetnének részt. Az önkormányzat és az iroda pedig számos prevenciós, illetve sportprogramot szervez, de ezek iránt többnyire ugyanazok érdeklődnek. A hétfő esti kórházfórumon is közel tizen vettek részt.

– A földrajzi adottság miatt a palotaiak elsősorban hozzánk járnak különféle vizsgálatokra – nyilatkozta dr. Nagy Jenő, a makói kórház vezetője. A kisváros lakossága öregedő, így szív- és érrendszeri problémák, illetve cukorbetegség érinti őket a leginkább. Ez nem csupán Csanádpalotára jellemző, hanem a makói kistérség községeinek a nagy részére is.

Csanádpalotán két háziorvos, egy fogorvos, valamint a védőnői szolgálat foglalkozik a betegekkel. – Ezen túlmenően az önkormányzat, ha lehet így fogalmazni, önszorgalomból végez fizioterápiás szolgáltatást – vette át a szót Kovács Sándor polgármester. Évek óta próbálnak erre az utóbbi ellátásra állami finanszírozást kapni, de eddig nem jártak sikerrel. A város vezetője hozzátette: szeretne dr. Kallai Árpád főigazgatóval arról egyeztetni, hogy a makói kórházból heti vagy havi rendszerességgel kijárna Palotára egy fizioterápiás szakember.

Munkatársunktól. K.