– Több évtizedes hagyomány, hogy a falu lakossága közösen emlékezik meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójáról, most a szomszédos településekről, így Pitvarosról, Csanádalbertiből és Nagyérről is érkeztek ünneplők – fejtette ki hétfőn Csirik László. Ambrózfalva polgármestere köszöntőjében kiemelte: Petőfiék szellemisége mind a mai napig köztünk él, s azt mutatja, hogy csak munkával, tettekkel és összefogással lehet előrébb jutni.

A helyi általános iskolások műsorral is készültek. A lánykák fejét nemzeti színű párta, a fiúkét pedig csákó díszítette. A diákok versekben, prózákban és dalokban mutattak be, mi is zajlott le március 15-én Pesten, illetve az azt követő időkben szerte az országban.

A kisdiákok piros, fehér és zöld kendőkkel formáztak meg a magyar trikolórt. Előjük pedig kézzel készített apró zászlókat szúrtak a földbe. A gyerekek kezében lévő anyagba bele-bele kapott a szél, így igen látványosra sikeredett ez a produkció. Az ünneplők lelkesen meg is tapsolták a kicsiket.

Az eseményen Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője is részt vett. A politikus is megkoszorúzta a faluház homlokzatán lévő, a szabadságharcnak emléket állító márványtáblát. Ezt követően mások is elhelyezték a tisztelet virágait, koszorúit.

Munkatársunktól. K.