A Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára szerint ehhez az eredményhez hozzájárult a mezőgazdasági bálázó hálókat és zsinegeket gyártó, és termékeit 90 százalékban exportáló Epack Kft. is, amelynek izraeli tulajdonosa, a TAMA cégcsoport 2009 óta 9 milliárd forintot invesztált a bihari térségben lévő gyár fejlesztésébe.

A magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az elmaradottabb térségekre is felhívja a külföldi befektetők figyelmét – tette hozzá Magyar Levente. Tavaly az ipari termelés “hatalmasat ugrott”, a költségvetési hiány 2 százalék alatt van, a magyar gazdaság növekedése pedig az európai uniós átlag fölötti – sorolta az eredményeket a gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár.

Magyar Levente elismerését fejezte ki a TAMA cégcsoportnak, amely „a gazdasági válság legnehezebb évében, 2009-ben vágott bele a vállalkozásba egy olyan térségben, amely – valljuk be – nem először jut eszébe a befektetőknek”. Hozzátette ugyanakkor, hogy a bihari régió közúti elérhetősége hamarosan jelentősen javul, amikor 2016-17-ben az országos gyorsforgalmi úthálózat eléri Berettyóújfalut, az M4-es pedig a román határt.

Dori Ivzori, a TAMA cégcsoport vezérigazgatója elmondta: mezőgazdasági csomagolóanyag gyártással foglalkozó, több mint 1200 dolgozót alkalmazó cégük tavalyi árbevétele elérte a 350 millió eurót (108 milliárd forintot). Az Epack Kft. 2009-ben, a megalakulás évében 45 dolgozót foglalkoztatott, jelenleg 290-et, árbevételük pedig 744 millió forintról 16 milliárd forintra nőtt – ismertette a termelés adatait.

Győrfi Sándor, az Epack ügyvezető igazgatója hozzátette: 2011-ben 5400 négyzetméteres bálaháló-gyártó csarnokot avattak, most pedig 4000 négyzetméteres zsineggyártó csarnokkal bővült a vállalkozás. Utóbbi beruházással, amely 2,2 milliárd forintba került, 40 új munkahelyet teremtettek Berettyóújfaluban – jegyezte meg.

Muraközi István (Fidesz-KDNP) reményét fejezte ki, hogy az izraeli csoport immár folyamatosnak nevezhető terjeszkedése más külföldi vállalkozókat is ösztönöz majd térségi fejlesztésekre.

Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP), a hajdú-bihari közgyűlés elnöke “bihari köldökzsinórnak” nevezte a TAMA nagymérvű, összesen 9 milliárd forintos térségi beruházását, ami komoly vonzerőt jelenthet további külföldi fejlesztőknek.

Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kiemelte: az Epack hétszeres létszámbővítés mellett tizenötszörös árbevétel-növekedést ért el a térségben 2009 óta, s ezzel hozzájárult, hogy Hajdú-Bihar immár két éve Magyarország legdinamikusabban fejlődő megyéje.

Forrás: Külgazdasági és Külügyminisztérium