Felolvasó estet tartottak 19 városban hétfő este, az Okuláré Projekt keretében. Többek között budapestiek, székesfehérváriak, szegediek, hódmezővásárhelyiek és szolnokiak, de külföldi magyar közösségek, például torontóiak is csatlakoztak a felhíváshoz.

A projekt lényege, hogy három magyar kortárs művet a településeken egy időben olvasnak fel. Ez alkalommal Deák Tamás „Rudolf”, Terék Anna „A segítség” és Szűcs Zoltán „A jó kérdés” című egyfelvonásosa hangzott el a városokban. Az alkotások a hajléktalanok helyzetét, a rákbetegséget és filozófiai problémákat is érintették.

A felolvasást követően a közönség mindenhol elmondhatta a szövegekkel kapcsolatos véleményét. Szavazással döntötték el, melyik írás tetszett nekik a legjobban. A voksokat a 19 helyszínről Skype-on keresztül adták le a budapesti központba. A három alkotó közül a nyertes a következő Okuláréra is írhat egy darabot.

Benkő Brigitta drámapedagógus, a Bessenyei Színkör vezetője elmondta, a kilenc Okuláré közül Vásárhely már nyolcon részt vett. A projektet az idén első alkalommal tartották meg, a következőre januárban kerül sor.

Megyeri József