Makovecz Imre építész születésének nyolcvanadik évfordulójára emlékezik a november 5. és 20. között zajló Héttorony Fesztivál, amely a Fonóban kezdődik, a fellépők között lesz Szalóki Ági, a Cimbaliband és a Zuglói Filharmónia. Most először adják át a Makovecz-díjat.

Budapest mellett Makón, Kakasdon és Jászapátiban, valamint a kárpátaljai Tiszapéterfalván, a szlovéniai Lendván és Kolozsváron a törökvágási református templomban zajlik az idén a Héttorony Fesztivál november 5-től 20-ig. A rendezvény több programja ezúttal a 2011-ben elhunyt Makovecz Imre születésének nyolcvanadik évfordulójára emlékezik – a fesztivál megszervezését a kétezres évek elején a tervezőnek a sevillai világkiállításra készült, világhírű magyar pavilonja ihlette, lényege, hogy a zene és az építészet szerves kapcsolatára igyekszik ráirányítani a figyelmet a Makovecz Imre által tervezett épületekben. A fesztiváligazgató, Horváth László tegnap a távirati irodának azt mondta: olyan produkciókkal töltik meg országszerte a Makovecz Imre által megálmodott épületeket, amelyekre maga az építész is bólintana.

A Fonó Budai Zeneházban kezdődik a sorozat, ahol bemutatják a Jelterv építészeti pályázat legjobb terveit, valamint Makovecz és a nomád nemzedék címmel konferenciát is szerveznek. A rendezvényt Szalóki Ági és barátai, valamint a Düvő zenekar és Kubinyi Júlia koncertje színesíti. A programsorozaton mások mellett fellép majd a Cimbaliband, Szvorák Katalin, Szokolay Dongó Balázs, a Buda Folk Band, a Düvő, a Berecz család és a Zuglói Filharmónia is. A Héttorony Fesztivált november 20-án, Makovecz Imre születésnapján nagyszabású gála zárja a Zeneakadémián, ahol az észt Arvo Pärt – az építész kedvenc zeneszerzője – műve, a Lamentate is elhangzik, valamint hallható lesz Kiss Ferenc A holdudvarház dalai című ciklusa is Vedres Csaba szimfonikus hangszerelésében.

Forrás: mh.hu