Létrehozná a kormány a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetét, amely kutató-, fejlesztő- és szellemi központként a kormányzat, a kutatóintézetek és a vállalatok közötti együttműködés hatékonyságának javításán dolgozna – derült ki a szerdai Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből.

Az állami tervezési és döntéselőkészítési feladatokat is ellátó intézet a rendelet szerint hozzájárulna a nemzetközi interdiszciplináris kutatásokhoz való felzárkózást elősegítő kutatásokhoz a társadalomtudományok, a bölcsészet, a művészetek, valamint a hozzájuk kapcsolódó műszaki és természettudományok terén – különös tekintettel többek között a társadalmi újítás, a fenntarthatóság és a technikai innováció elemzésére.

A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete ezekben a tudományágakban elemzéseket és javaslatokat is kidolgozna majd a kormánynak.

Az intézet irányítását a kormányzati társadalmi kapcsolatok összehangolásáért felelős miniszterre – azaz a jelen állás szerint a Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánosra – bíznák, a szervezet élére öt évre neveznének ki főigazgatót.

Egy másik kormányhatározat szerint az intézet létrehozásához és működéséhez a Miniszterelnökség költségvetési forrásaiból idén 157,4 milliót, jövőre 826,7 milliót, 2017-től pedig 644,4 millió forintot biztosítana a kormány. A pénz előteremtéséről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek és Lázár Jánosnak kell gondoskodnia.

Forrás: hvg.hu