Sűrű fehér füst, valamint felséges illat terjengett péntek este a nagylaki kultúrház környékén. A községben élő románok immáron tizenötödik alkalommal rendezték meg az úgynevezett micsparty-t. Az országos román önkormányzat egyik képviselője, Vetróné Negro Marianna, aki a nagylaki román kisebbségi önkormányzat elnökének a felesége is egyben, fejéből pattant ki ez az ötlet, hogy a mititei-nek egy kis ünnepséget szervezzenek a faluban. Az évek alatt a rendezvény egyre népszerűbb lett, s napjainkra már külön kis programot is szerveznek hozzá. Pénteken egy mobil csillagvizsgálót hívtak el a szervezők.

– Korábban már kóstoltam ezt a húsféleséget, de akkor – bevallom őszintén – nem ízlett, de ez a mostani valahogy sokkal finomabb – tudtuk meg Vidákovics Milántól. A budapesti fiatalember már csorbalevest is evett és az is “bejött” neki. – Nagyon ritkán főzök, mert a szakácstudományom hagy némi kívánni valót, ha összeszedem magam, akkor talán összejön egy babos étek, így a micshez hasonló bonyolultabb dolgokkal nem is próbálkozom – tette hozzá nevetve.

Az igazi mititei receptjét sajnos nem árulták el Nagylakon. Annyit azonban megtudtunk, hogy a három féle húsból, marhából, sertésből és birkából gyúrt kis hurkákat szigorúan csak faszénen szabad sütni. Emellett az is nagyon fontos, hogy sülés közben vízzel kell locsolni, mert ettől lesz kívül ropogós, belül viszont szaftos, puha marad.

Víghné Ménesi Zsuzsanna, a nagylaki önkormányzat kisebbségi referense elmondta: a rendezvény célja kettős, elsőként bemutatják a hagyományos román ételeket, másrészt pedig ismeretterjesztő előadásokat is szerveznek. Nagylakon 550-en élnek, s ebből a 2013-as népszámlálás alapján 36-an vallották magukat román nemzetiségűnek. Ennél azonban jóval többen laknak a faluban, hiszen van jópár vegyesházasság, valamint több román állampolgár is rendelkezik itt ingatlannal.

Munkatársunktól. K.