Hugo Hartung az 1920-as években cserediákként érkezett Magyarországra, itt szerzett élményeit pedig az Ich denke oft an Piroschka (Sokat gondolok Piroskára) című könyvében örökítette meg. A könyvből mára mind Magyarországon, mind Németországban kultusz lett.

A most nyíló kiállítás ugyan már nem az első tárlat, amit a szerzőnek és könyvének szentelnek, de egy teljesen új koncepcióban tálalja Hartung és regényének, illetve az abból készült filmnek a világát.

– Igyekeztem azt bemutatni, hogy amikor Hartung itt járt Magyarországon, mivel találkozhatott, hogyan éltek itt akkor az emberek – foglalta össze a kiállítás specifikumát Terendi Viktória néprajzkutató, a tárlat koncepciójának kidolgozója.

A kiállítás anyagból megismerhetjük Hartung munkásságát, személyes tárgyait is megtekinthetjük, illetve a történetnek és a filmnek is külön figyelmet szenteltek a kialakításkor, ahogy az interaktivitás is fontos szempont volt.

A kiállítást dr. Sipka Rózsa nyitotta meg, aki a könyv magyar fordítását végző dr. Sipka Sándorné Serfőző Rózsa lánya.

Szél István polgármester a megnyitón kifejezte abbéli reményét, hogy a kiállítás anyaga átkerüljön a Művelődési Házból egy autentikusabb környezetbe.

A falunapok pénteki nyitányán a múltidézést fotók formájában folytatták. Öt fotóművész, Bozó Tünde, Böjti Gábor, Hegyi Endre, Pásztor András és Vári Dénes alkotásaiból nyílt tárlat.

A székkutasi II. Főtéri Falunap további eseményeiről összefoglalót, illetve fényképes tudósítást a nap folyamán még olvashatnak.

ÉR.