Zenetörténészként végzett, érdeklődése mégis a repülés felé fordult. Úttörő volt a hazai polgári repülésben: kilenc év kemény munkája után Czigány Ildikó volt a Malév első női utasforgalmi pilótája, és ő lett a társaság első kapitánya, méghozzá Fokker-70-esen. Később átkerült a cég óriásgépeire, és hosszú távú járatokat vezetett.

Amikor a Malév kivonta a forgalomból a Boeing-767-eseket, Czigány Ildikó úgy döntött, felhagy a repüléssel. Akkor már tudta, az égi madarak után a valódiak felé fordul, hiszen gyermekkora óta nagyon szereti az állatokat. Korábban csak kedvtelésből segített állatorvosi rendelőkben, ma már a főfoglalkozása is az, hogy állatorvosoknak asszisztál az Állatorvosi Egyetem egzotikus tanszékén. Viccesen azt szokta mondani, most a madarakat tanítja repülni.

Ahogy meséli, nem útkeresőnek tartja magát, hanem az évek során sok igazi hivatást talált. A következő nagy szerelem Veresegyházhoz köti, ahol társállatotthon létrehozásán dolgozik. Az európai állatkertekben is egy egészen új koncepció kezd elfogadottá válni, amely az állatokat „felemeli” az emberek közé. Lehetőség szerint nincsen kordon, karám és kerítés, és a látogatókat is arra ösztönzik, hogy kicsit álljanak meg, figyeljenek az állatokra, s tapasztalják meg, hogy egy másik világ nyílik meg előttük.

Forrás: hirado.hu