„Gyümölcsből pálinkát kell csinálni, nem befőttet, mert az a gyümölcs meggyalázása.” – így kezdte a beszélgetést Czine Lajos. Elmondása szerint, attól jó egy pálinka, ha megkóstolja az ember és visszaköszön a gyümölcs íze, feldobódik és repül tőle.  Megtudhattuk, hogy a hordó is befolyásolhatja a minőséget, mivel nagyon fontos, hogy jól zárható legyen.

Előzetesen megkérdeztük az „utca emberét”, szerintük mitől jó igazán egy pálinka. A szakember véleményét igazolták a megnyilatkozások: a cefre és a gyümölcs minőségét emelték ki, mint elsődleges szempontot a minőségi pálinka elkészítésekor. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen extrém pálinkákat kóstoltak már. A legkülönfélébb válaszok jöttek: füge, narancs, banán, vagy éppen paradicsom és chilli.

– A cefre ellensége az oxigén – mondta az ügyvezető.  A gyümölcsöknek jó érettnek kell lennie, ha már penészes, rothadt, inkább ne dobjuk a többi gyümölcs közé. Naponta kevergetni is kell, de oda kell figyelni a technikára. Illetve létezik egy újfajta eljárás, aminek irányított erjesztés a neve, és a lényege, hogy teljesen lezárt hordóban forr a gyümölcs. Minél hűvösebb helyen kell tárolni, a 25 Celsius-fok tökéletes, de a 30 Celsius-fok már problémát okozhat.

Az otthoni főzésnél jobban oda kell figyelni, mivel ha nem jól választják le a párlatot, akkor komoly bajok lehetnek. A lényeg, hogy minden fázisban kóstoljunk! Tipikus hiba a pálinkafőzésnél, hogy éretlen gyümölcsöket raknak a cefrébe, tömeges mennyiségben. Háztartásként 86 liter pálinka lehet, míg a magánfőzdéknél 50 liter.

Suller Attila alezredes felvételről elmondta, hogy a szabályozás ez évtől megváltozott, most már 835 forintot kell fizetni literenként bérfőzés esetében, az eddigi nulla forint helyett. A bérfőzdéknél nagyon szigorúak az ellenőrzések, az adót is ellenőrzik. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ebben az évben jelentősen visszaesett a bérfőzési kedv, köszönhetően egyrészt a jövedéki adó bevezetésének, másrészt annak, hogy a gyümölcstermés nem volt igazán jó idén. Azok, akik otthon rendelkeztek lepárló berendezéssel, azok ez év január 15-ig kellett az önkormányzatnál bejelenteniük, míg azok, akik most vásárolnak, 15 napon belül kell bejelenteniük a készülék vásárlását. Ezt csak azokon a helyeken szabad használnia, ami szerepel a bejelentő lapon. Maximum 50 litert lehet otthon kifőzni, amennyiben ezt meghaladja az otthon kifőzött pálinka, az többletet megsemmisíti a NAV. Magánfőzésben a fizetendő jövedéki adó évi 1000 forint.

Tavalyelőtti kifőzött szesz mennyiség 60 ezer liter volt Czinééknél, míg idén várhatóan lecsökken ennek a kétharmadára.

Hasznos tanácsként javasolta Czine Lajos, hogy a párlatokat jól válasszák le, mind az elő-, közép,- és utópárlatot is! Figyelni kell, hogy a savanyúbb semmiképpen se kerüljön bele, mindenki magának tapasztalja ki a neki tetsző ízvilágot. Bérfőzésnél fontos, hogy időben jelezzék, legalább 1-2 hónappal, ha ki akarják főzetni a cefrét.  Utána már csak a profikra kell bízni – azaz a bérfőzdékre.

Rókus Réka