Márton Ferencné Szentpéteri Rozália 1915. július 27-én született Makón, egy három gyermekes családban. Férjhez ment a nálánál nyolc esztendővel idősebb Ferenchez, kitől egy lánya született. Rózsika néni hétfőn ünnepelte századik születésnapját. A családja, vagyis két unokája, két dédunokája, valamint egy ükunokája mellett a makói önkormányzat nevében Farkas Éva Erzsébet polgármester és Czirbus Gábor alpolgármester is felköszöntötte.

– Mindig a földdel foglalkoztunk, hagymánk, kukoricánk, búzánk és árpánk volt, meg egy kis baromfi a háztájiban – emlékezett vissza a múltra az ünnepelt. Sajnos a férje hamar elhunyt, de a család segített, így megmaradthatott a kis gazdaság. Kezdetekben a várostól nem messze lévő tanyán laktak, majd idővel beköltöztek Makóra.

Egy tanyai jósnő jövendölt a még fiatal Szentpéteri Rozáliának. – Kiolvasta, hogy nekem a szerencseszámom az 1-es és a 4-es – mesélte mosolyogva a néni. Magyarországon 1953 óta van lottósorsolás, s az ünnepelt azóta minden héten játszik. A két szerencseszáma adott, csak a másik hármat váltogatja, kisebb-nagyobb sikerrel. Egészséges, csak másfél hónapja volt egy combnyak-törése. – Dr. Hadik György műtötte, aki elmondta nekünk, a mama volt eddig a legidősebb páciense – tudtuk meg az egyik unokától, Vígh Pálnétól.

Rózsika néni szerint a hosszú élet titka a nyugalom. Napjai is így telnek: beszélget a családdal, rádiót hallgat, egyszóval jól érzi magát. Az egyik dédunokája elmesélte: négy esztendeje volt a lakodalmuk, ahol a mama 96 évesen hajnalig táncolt, lepipálva sok fiatalt. Rózsika nénit tényleg szeretheti Fortuna, ugyanis egy sorsjegyet is ajándékozott a fiatal párnak, akik, miután lekaparták, 60 ezer forintot nyertek vel.

Munkatársunktól. K.