A szervezők külön pályázati kategóriaként hirdették meg egy-egy tájegység, település hagyományos kultúrájából merítő, innovációra épülő „helyi termék – helyi érték” kollekcióját, amely emblematikusan kifejezi és hirdeti a település vagy tájegység helyi kézműves hagyományát. A pályázat kiírói olyan alkotásokat vártak, melyek a hagyományos népművészetből merítenek, de a mai környezet-, lakás- és viselet-, ajándéktárgy-kultúránkba beilleszthetők.

A pályázat lebonyolítása kétlépcsős. Régiónként előzsűri válogatta ki azokat az alkotásokat, melyek a budapesti országos zsűri elé kerülnek.

A Nyugat-Dunántúli régiós zsűri szervezője a Zala Megyei Népművészeti Egyesület, Észak-Alföldön a Debreceni Művelődési Központ, Észak-Magyarországon a Matyó Népművészeti Egyesület, Budapesten, ill. Pest Megyében a Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Irodája, Közép-Dunántúlon a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága (M-ART), Dél-Dunántúl a Nemzeti Művelődési Intézet Tolna Megyei Irodája volt a szervező.

A Dél-alföldi régió előzsűriztetésében a Békés Megyei Népművészeti Egyesület működött közre. Hazai és határon túli alkotók indultak az országos pályázaton.

Magyarországról, az alábbi településekről indultak kézművesek: Jánoshalma, Kecskemét, Békés, Békéscsaba, Öcsöd, Kiskunfélegyháza, Mezőberény, Kardoskút, Dombegyháza, Mezőkovácsháza, Doboz, Dunaföldvár, Budajenő, Budapest, Kalocsa, Szeged, Kisdombegyháza, Szentes, Tiszakécske, Nógrádkövesd, Szarvas, Nyíregyháza, Berettyóújfalu, Mezőtúr, Baja, Kétsoprony, Csabacsüd, Harta, Komló, Mende, Hódmezővásárhely.

A hódmezővásárhelyi alkotók: Forró István tabáni, csúcsi és debreceni fazekas munkákkal, Lantosné Láda Ildikó ékszerekkel, Szénási János a Népművészet Mestere fazekas munkákkal és Bereczné Lázár Nóra a Népművészet Ifjú Mestere háromszéki írott tojásokkal pályázott sikeresen.

Romániából az alábbi településekről indultak pályázók: Brassó, Gyergyócsomafalva, Alsócsernáton, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Korond, Gyergyószentmiklós, Bánfyhunyad, Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Mezőfele, Árkos.

Szerbiából az alábbi településről pályáztak sikeresen: Novi Sad (Újvidék).

Az előzsűrin beválogatott pályamunkákból 2015. július 13-án nyílik kiállítás a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban. A tárlat augusztus végéig tekinthető meg, majd felkerül Budapestre. A fővárosban lesz ugyanis az összes régióból beérkezett pályázatok második lépcsős zsűrizése. Az elfogadott pályázati anyagokból 2015. októberében nyílik kiállítás a Néprajzi Múzeumban, mely várhatóan 2016. áprilisáig lesz látogatható.

Forrás: Bereczné Lázár Nóra

Fotó: Bereczné Lázár Nóra: Háromszéki írott tojások