A Nyugdíjas Klubbal karöltve szervezi meg minden évben a mindszenti népdalkör ezt a találkozót, hogy egymást meghallgatva, egymástól tanulva közösen töltsenek el egy kellemes és jó hangulatú délutánt. Jó volt látni, hogy minden népdalkör bemutatkozásánál minden jelenlévő szívből örült és tapsolt egymás elsorolt sikereinek. Ezúttal mintegy 240 vendég foglalt helyet a Kulturális Központ nagytermében, akiket Zsótér Károly polgármester köszöntött. Beszédében kitért arra, hogy miért is jó énekelni és miért is jó együtt énekelni? Felidézte a sorkatonaság „Nóta!” parancsra induló dalolásait, ahol észre se vették már éneklés közben a megtett kilométereket. De ugyanígy bármely munka közben – mondjuk kapáláskor –feledteti a fáradalmakat az énekszó. Mert a dalolásban benne van a „lélök”, és minden jelenlévő munkájában benne van az. A dal egy természetes fájdalomcsillapító, és nem csupán testi bajainkra. Klímó Lászlóné, a mindszenti Alkony Népdalkör és Nyugdíjas Klub vezetője házigazdaként köszöntötte a csoportokat. Külön üdvözölte a palicsi népdalkörben Nagy Katalint, a palicsi Helyi Közösség vezetőjét, hiszen az elmúlt héten náluk jártak a mindszentiek a X. Kárpát-medencei Népdalkör Találkozón.

A délutánt a szatymazi Csemeték nyitották citeraműsorukkal bizonyítva azt, hogy a népdal ereje generációról generációra magával ragad. Őket a házigazda, az Alkony Népdalkör követte Klímó Lászlóné vezetésével. A majd’ 20 éves csoport tagjai a helyi rendezvények rendszeres fellépői és segítői, de vidéken és határontúl is szívesen fellépnek. 2005-ben Mindszent Közéletéért érdemérmet, 2013-ban Mindszent Kultúrájáért kitüntetést adományozott nekik a település. De az évek során számos térségi és országos minősítőn ismerték el őket arany minősítéssel és Aranypáva díjjal. Idén ismét arany minősítést vehettek át. A Kelebia Daloskör második alkalommal érkezett Mindszentre kalocsai és dél-alföldi dalokkal Kovács Márta vezetésével. A daloskör 2012-ben a Vass Lajos Népzenei Szövetség országos középdöntőjén arany minősítést kapott. A hódmezővásárhelyi Belvárosi Népdalkör követte őket Tiszai dallamokkal és Homoród-menti dalokkal, vezetőjük Czékmánné Fejes Katalin. A palicsi Szederinda Népdalkör, akik 2013-ban az „Idősek határokon átívelő kulturális és művészeti vetélkedőjén” az ének kategória győztesei lettek, lakodalmas dalokkal és bordalokkal mutatkoztak be Brezovszki Eszter vezetésével.

 

Makóról érkezett a Nefelejcs Népdalkör, akik idén harmadik alkalommal értek el arany minősítést az országos minősítőn. A Szirbikné Baranyi Éva felkészítésével és Kabai Lajosné, illetve Farkas Gábor vezetésével daloló és citerázó csoport dél-alföldi és bükki-mátrai pásztordalokat adtak elő. Az Algyői Hagyományőrző Citerazenekar tagjai már gyerekként is együtt zenéltek – ez jól látszott összeszokott és fergeteges műsorukon is, amelyben balatonfelvidéki bordalokat mutattak be. Népzenei minősítőn elért országos arany fokozatukat évek óta szinten tartják. Településük és a megyei önkormányzat is már Alkotói Díjjal ismerte el őket. Ezüst, arany és nívó díjminősítéssel rendelkezik a nagyszénási Aranyvessző Népdalkör, akik Melegh Istvánné vezetésével érkeztek Mindszentre. Hitvallásuk szerint a Kárpát-medencére kiterjedő népdalgyűjtő Bartók és Kodály örökségét szeretnék őrizni és éltetni. A vásárhelyi Gazdasági Egyesület Aranykalász Népdalköre rendszeresen fellép és közreműködik nemcsak olvasóköri, városi, vidéki, hanem családi rendezvényeken is, hiszen igazi baráti közösség. A Tiszántúli Népdalkörök Találkozóján két kiemelt arany, az országos minősítőn pedig területi kiváló és országos arany minősítésben részesültek. Szakmai vezetőjükkel, Győri Sárával palóc népdalokkal érkeztek Mindszentre.

A szatymazi Barackvirág Népdalkör Csemetéi már a délután elején bemutatkoztak, de a felnőttek is színes műsorral érkeztek Kónya Géza vezetésével. A 17 éve alakult Népdalkör műsora jó példa volt arra, hogy meg lehet és meg is kell szeretetni a népdalt, a népzenét gyermekeinkkel, hiszen az így él tovább. A Napraforgó Népdalkör Hódmezővásárhelyről Berei Erzsébet vezetésével gömöri, majd marosszéki dallamokat hoztak magukkal. A Tiszántúli Népdalkörök Találkozóján ezüst, arany, majd kiemelt arany minősítést értek el. A fellépők sorát a szegvári Bazsa Mári Népdalkör zárta, akik egy jól sikerült kirándulás után alakultak meg három éve. Gila László vezetésével vidám dalokat hoztak, elsősorban a lányok és legények csipkelődéseit megidézve. A népdalkörök bemutatkozása után Klímó Lászlóné és Zsótér Károly köszönték meg a fellépést egy-egy ajándékkal minden csoportnak, majd jöhetett a közös éneklés, ahol egy emberként dalolta minden jelenlévő a jól ismert dalt: Tavaszi szél vizet áraszt…

 

A találkozó létrejöttét támogatták: Mindszent Város Önkormányzata, Szabó József és neje, Nagy Sándor virágüzlete, a Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központ dolgozói, Veles András, Korom Józsefné, a Mindszenti Idősekért Közalapítvány. A faragott ajándékokat Pálinkó Ferenc, a dekorációt Pölös Viktória, Pölösné Magony Ildikó és Koncsekné Tóth Mónika készítette.

Forrás: Juhász Éva