– Makón már hagyomány, hogy Pünkösd hétfőjén hangversenyt tartunk – mondta Szirbikné Baranyi Éva, a Dr. Mihálka György Városi Vegyeskar Egyesület elnöke. A Szent István Király Templomba a helyi egyesület meghívására eljött a kisteleki Harmónia Egyesület kórusa, valamint a szegedi orgonaművész, Tóth Roland is. A hétfői rendezvény annyiban tért el a korábbiaktól, hogy adománygyűjtést rendeztek rajta a kárpátaljai, nagybocskói katolikus óvoda gyermekeinek a megsegítésére.

A koncert előtt Farkas Éva Erzsébet polgármester köszöntötte a jelenlévőket. Utána egy kisfilmet is levetítettek az óvodáról, hogy bemutassák a nehéz helyzetben lévő intézményt. Klasszikus és egyházi kórusművek is elhangzottak. Érdekesség, hogy az 1988-ban alapult makói városi vegyeskar első nyilvános fellépése ebben a templomban volt. A bejáratnál elhelyeztek egy urnát, s a hívek abba tehették a pénzadományukat.

Tóth Roland atyának, aki segédlelkész a szegedi Szent Rókus plébánián, nem ismeretlen a makói templom, hiszen egy évet itt töltött kápláni szolgálatban. Ezalatt az idő alatt öt orgonahangversenyt szervezett. Az atya többek között eljátszotta Erik Forberger A-moll concertóját, ami a korabarokk időbe vezette vissza a hallgatóságot. Ezen kívül Patrick Doyle: VIII. Henrik filmjének betétdalát is előadta Tóth Roland.

A hangverseny közönsége egy kicsit Spanyolországban is érezhette magát – legalábbis képzeletben -, mert Ortis orgonaművész, zeneszerző műve, a Spanyol táncok csendültek fel a templomban. – Ha már voltak spanyol, akkor legyenek régi magyar táncok is, ezért Farkas Ferenc zenedarabját, Lehotka Gábor átiratában, orgonáltam – mondta az atya. A koncert végén egy orgona improvizációt adott elő, melynek a Pünkösd volt a témája.

Munkatársunktól. K.