– Tizenöt esztendővel ezelőtt arról beszélgettünk, hogy Apátfalván is kellene egy virágkiállítást szervezni, szó szót követett és 2000-ben megtartottuk az elsőt, melynek nagy sikere volt – árulta el a főszervező, Simon Mihályné. Azóta minden évben megtartják ezt a programot. Eleinte az általános iskola adott ennek otthont, de napjainkban már a faluház. Vasárnapra fel is díszítették az intézmény termeit, szobáit, a szomszédos könyvtárban pedig helyi kézművesek mutatták be alkotásaikat.

– A virágnak emberformáló ereje is van, s azt szeretném, ha a mi kis világunkat is szebbé, jobbá tennék ezek a csodálatos növények – mondta köszöntőjében Langó Imre önkormányzati képviselő. Az apátfalviak mindennapjaiban is fontos szerepet játszanak a színes virágok. Elég, ha valaki végigsétál a község utcáin és a porták előtt rózsák, az abalokban pedig muskátlik nyílnak.

Az évek során változatos kísérőprogramokkal színesítették a virágkiállítást. Hol divatbemutatót, máskor virágkötészetet láthatott a közönség. Vasárnap a Kardos István Néptánccsoport lépett fel, pünkösdi leánytáncot mutattak be. A Maros Vidék Baráti Társaság, valamint az Apátfalvi Fiatalok Köre is egy-egy műsorral szórakoztatta a közönséget.

Korábban mindig a falunaphoz kötődött a virágkiállítás, idén először azonban Pünkösdkor tartották. Akik kíváncsiak voltak a községre, azok egy virágokkal teleaggatott lovas kocsival körbe is járhatták. A rendezvényen a Kerekes Márton Népdalkör és Citerazenekart is láthatta-hallhatta a közönség. Csomor Nóra pedig énekelt a tizenötödik apátfalvi virágkiállításon.

Munkatársunktól. K.