A szövetség szakmai vezetése a szóbeli információ birtokában haladéktalanul úgy döntött, hogy az érintett versenyzők válogatott kerettagságát megszünteti. A szövetség szabályzata alapján, amennyiben egy versenyző nem sportolóhoz méltó magatartást tanúsít, akkor erre a szakmai igazgatónak saját hatáskörben joga van.

 

A válogatott kerettagságból történő kizárást a szövetség főtitkára, szakmai igazgatója és vezetőedzője április 23-án személyesen közölte a versenyzőkkel, edzőikkel és az érintett egyesület képviselőjével is. A két versenyző, Csipes Tamara és Dombvári Bence a döntést tudomásul vette. A szövetség szakmai igazgatója a válogatott keretből történő kizárásnak megfelelően a kerettagságból adódó juttatásokat is megvonta az érintett sportolóktól, valamint nem jelölte őket a júniusi bakui Európa Játékokra és erről április 29-én tájékoztatta a szövetség elnökségét is. Az MKKSZ elnöksége a szakmai igazgató döntését tudomásul vette.

 

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség nyomatékosan kijelenti, hogy az eddig rendelkezésre állt információk alapján jogilag minden lehetséges szankcióval élt a két versenyzővel szemben, valamint hozzáteszi, hogy a történteket mélységesen elítéli és ezt a sportolói magatartást határozottan elutasítja.

 

A szövetséget a Magyar Antidopping Csoport ma délután hivatalosan is tájékoztatta arról, hogy a sportolók szervezetében kokain nyomaira bukkantak. A jegyzőkönyv alapján a Magyar Kajak-Kenu Szövetség etikai szabályzatának 3.§ (1) bekezdés f) pontjába ütköző magatartás miatt megindítja a fegyelmi eljárást az érintett sportolókkal szemben. A szövetség érvényben levő fegyelmi szabályzata szerint a fegyelmi tárgyalás legkorábban jövő hét hétfőn lehet.

 

A sajtóban megjelent tudósításokra való tekintettel már a Pest Megyei Rendőr-Főkapitányság is felvette a kapcsolatot a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel. A szövetség a megkeresés alapján a Magyar Antidopping Csoporttól kapott jegyzőkönyvet ma délután a rendőrség rendelkezésére bocsájtotta.

Forrás: Schmidt Gábor, az MKKSZ főtitkára