Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a megnyitón az állattenyésztés kiváló szemléjének nevezte a rendezvényt.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a kiváló minőség mellett azonban nagyon fontos figyelembe venni, hogy a mezőgazdasági termelés a feldolgozóipar fejlesztése nélkül hosszútávon nem lehet sikeres. Kifejtette: azoknak a vállalkozásoknak, amelyek az állati termékek zömét feldolgozzák, jelentős forrásokhoz kell jutniuk, ezért a kormányzat a fejlesztésekre 200 milliárd forintot biztosít a Vidékfejlesztési Programból.

Magyarország abban érdekelt, hogy a hozzáadott értéket növeljék a következő években. Hazánk azon országok közé tartozik, ahol a termékpálya szereplőinek az összefogására van szükség ahhoz, hogy a globális piacon a magyar termékek meg tudják állni a helyüket, együttműködés nélkül ugyanis nagyon nehezen lehet boldogulni a világpiacon – mondta.

A Hódmezővásárhelyen megjelent kiállítók bizonyítják, hogy az állattenyésztés rendelkezik azzal a szakmai tudással, ami az építkezéshez szükséges – fogalmazott Feldman Zsolt.

Fekete Balázs, a kiállítás igazgatója az MTI-nek elmondta: az idén összesen 500-an kértek bemutatkozási lehetőséget.

Az igazgató hangsúlyozta: a hazai állattenyésztés legjavát mutatják be 16 hektár területen. A tenyészállatok minden esetben törzskönyvi ellenőrzés alatt állnak és egyesülethez tartoznak.

A kiállításon több állatfaj is bemutatkozik: így például a sertés, a juh, a kecske, a tejelőmarha, a húsmarha, a lovak, az intenzív tenyésztésű baromfi, és a halak. Idén első alkalommal a díszbaromfi kategóriában is megmérettetik a tenyésztők állataikat. A bírálatot nemzetközileg elismert szakemberek végzik.

Összesen mintegy 200 kategóriadíjat osztanak ki, emellett állatfajonként is adnak egy nagydíjat.

A rendezvényen bemutatkoznak az ipari kiállítók is, így például a gyógyszert-, a szaporítóanyagot forgalmazók, a takarmányozók, és a mezőgazdasági gépészet is.

A rendezők adatai szerint tavaly mintegy 60 ezer vendéget fogadtak, és legalább ennyire számítanak az idén is. A magyar mezőgazdaság egyik legnagyobb jelentőségű szakmai találkozóját a hódmezővásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt. szervezi a Magyar Állattenyésztők Szövetségének segítségével. A rendezvény 2005-től a növénytermesztési ágazat bemutatásával is bővült.

forrás: Földművelésügyi Minisztérium