Egy orosz mondás úgy tartja, a csoda csak arra talál rá, aki képes meglátni azt. Valóban, rohanó világunkban hajlamosak vagyunk elmenni az aprócska, de annál szebb dolgok, a nüansznyi értékes részletek mellett, ráadásul egyre távolabb kerülünk a természettől, ami pedig olyan sok csodát tartogat mindenki számára. Ezekre a mindennapi értékekre kell minél hamarabb felhívni az erre fogékony fiatalok figyelmét, felnyitni a szemüket, mert bizony sokszor minden ott van a lábunk előtt, csak alaposan szét kell néznünk.

A gyerekek és kísérőik kerékpárral érkeztek a Bodzási úti iskolához, ahol egy rövid megnyitót követően a fotózásé volt a főszerep, de természetesen sok minden más is várta a gyerekeket; volt játék, foci, fejtörő rejtvények – melyek a tanyasi iskolához kapcsolódtak. A jókedv sem maradt el, rengeteg mosolygó gyerekarc nézett lelkesen a kis fényképezőgépekbe. A játék és a fotózás utáni fáradalmakat szódával, szörppel és gazdagon megrakott zsíros kenyérrel lehetett enyhíteni.

A természet csodáinak és Hódmezővásárhely páratlan értékeinek felkutatása során a gyerekek feladata az, hogy olyan fotókat készítsenek, amelyek mások számára is érdekessé és csalogatóvá tehetnek egy-egy helyszínt, ahová akár egy-egy kirándulásra, közös programra is kedvet kapnak a családok.  A fényképek közül a legjobbakat felhasználják majd egy interaktív térkép összeállítása során.

A fotótúra a Varga Tamás Általános Iskola és a Szent István Általános Iskola közös projektjeként valósult meg, mely közösségi program májusban még folytatódik egy flashmob, azaz “villámcsődület” típusú, még nagyobb csoportot megmozgató akcióval.

forrás: Czeróczki Claudia és Farkas Zsuzsanna

fotó: Walla Ádám