Szóba került a talajok helyzete, az állati táplálkozás és új magyar termékek is. A Talajok Nemzetközi Éve 2015, így a talajok helyzetéről esett szó, arról, hogy évente 50ezer négyzetkilométer termőtalaj tűnik el a Földről – a különböző károsító folyamatok következtében –, és arról, hogy Magyarországon sem jobb a helyzet, ugyanis az ország 68%-a nitrát-érzékeny. A témával kapcsolatban részletesebben Dr. Pénzes Éva, a TERRAGRO Kft. cégvezetője beszélt. Amely cég idén a Magyar Növénytermesztésért Termékdíj első díját kapta a BIOFIL Talaj-specifikus baktérium készítmények termékéért.

Magáról a pályázatokról Dr. Gráff Myrtill (docens, SZTE MGK Állattudományi és Vadgazdálkodási Intézet) állattenyésztés zsűrielnöke beszélt.

A FitoHorm Kft. szakmai vezetője, Buda Richárd, egy alternatív talajóvásról, a trágyázásról, tájékoztatott, majd az Axiál Kft. ügyvezetője, Pintér Zsolt, a nagyszámú pályázataikról és  a Nagydíjukról beszélt. A Takarmányozás tagozat 3. díját a Prior-Pingvintej Kft. kapta, a termékükkel kapcsolatban Lovas László, a cég szaktanácsadója árult el részleteket. Lankó Ferenc, az Agrofeed Kft. sertéses szaktanácsadója mesélt az újító táplálkozási termékükről, melyért meg is kapták a Takarmányozás tagozatán belül a Nagydíjat idén.

A műsorban még Molnár Bettinát, az Animal-Hygiene Kft. Észak-Magyarországi területi képviselőjének termékismertetését hallhatták, és Baffi Róbert , a Baffi Agrocorporation ügyvezető igazgatója nyilatkozott még a keverő-kiosztó kocsijukról, és arról, hogy ők rendszeres Állattenyésztési és Mezőgazda Napok szereplők.

Majd a most péntektől vasárnapig tartó XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda napok került szóba, ahol a vendég Fekete Balázs, a Hód-Mezőgazda Zrt. állattenyésztési igazgatója volt. Mesélt a programokról, továbbá megtudtuk, hogy idén egy nemzetközi pavilonnal újítanak, mely egy ún. főpróbája a jövőre tervezett nemzetközi nyitás felé. És arra kérte a kilátogató érdeklődőket, hogy aki tud, az kerékpárral érkezzen, hogy így elkerülhessék a dugót.

 

G.