Az idén 537 millió forintból gazdálkodhat Földeák – tájékoztatta Hajnal Gábor polgármester a szerdai testületi ülésen megjelenteket. A költségvetésből azonban hiányzik 58 millió forint, ami miatt forráshiánnyal küzd a község. A képviselőknek ezért több kényszerű döntést kellett meghozniuk, hogy faragjanak a mínuszból. Még korábban arról határoztak, hogy a saját tiszteletdíjuk felét nem veszik fel.

Az önkormányzat kiadásainak jelentős részét a kifizetett bérek jelentik. Így ezen a téren csak úgy tudnak spórolni, ha létszámleépítést hajtanak végre. Megszavazták, hogy még az idén dolgozókat küldenek el a polgármesteri hivatalból és az óvodából. Emellett tervezik még, hogy kevesebb munkaerő kell majd a művelődési házban és könyvtárban, illetve az egyesített egészségügyi és szociális intézményekben. A számítások szerint így 15-20 milliót takaríthatnak meg.

A létszámcsökkentésen kívül azonban más lehetősége is van a földeákiaknak, hogy ne ekkora legyen a forráshiányuk. Bevételt is próbál növelni az önkormányzat. A község első embere kifejtette: ezt úgy tudják elérni, ha átvállalnak olyan feladatokat, melyeket eddig nem ők végeztek el. Ilyen például, hogy egy vállalkozótól visszaveszik a zöldterületek gondozását. Havonta így nem kell fizetniük ezért a szolgáltatásért, hiszen saját közmunkásaik végzik el ezt a feladatot. A képviselők azt is megszavazták, hogy a római katolikus egyháztól átveszik a helyi temető gondozását. Ezen kívül az önkormányzati konyhára helyben termelik meg az alapanyagot, ezzel is csökkentve a kiadásokat.