Korunkba a köznyelvbe az e-bötű vötte át a hatalmat, de vásárhelyiségünk mögörzése érdekibe fontosnak tartjuk, hogy ez a számunkra ízös vásárhelyi beszéd mögmaradjon az utódaink számára. Kérjük ezér’ mindazokat, akik ehhön kedvet éröznek, vessenek papírra 1-2 oldal terjedelembe olyan történetöt, elbeszélést, novellát, mesét vagy levelet, melynek szavai tükrözik nyelvjárásunk kincseit, gyümölcseit – szólt a pályázati kiírás. Összesen 14 pályamunka érkezett, 13 versenyzőtől. Nem kizárólag vásárhelyiek adták be alkotásaikat: még Hawaiiról is érkezett be versenymű. A pályaművek többsége életrajzi ihletésű, általában a huszadik század viszontagságaiba kalauzolja vissza a hallgatót, olvasót.

A rendezvényen résztvevők erről meg is bizonyosodhattak az eredményhirdetéssel egybekötött felolvasó esten. A vendégek szájtátva hallgatták az ízös vásárhelyi nyelven megírt írásokat, amik nemcsak e nyelvi bravúr miatt kiemelkedőek, hanem szépirodalmi erényeket is felmutatnak.

Fülöpné Rákos Éva, a Wass Albert Kör elnökségi tagja elmondta, az immár hagyománnyá vált versenykiírás célja, hogy felhívják a figyelmet az ö-ző nyelvjárás szépségeire, illetve eleven voltára. Az ideivel együtt ez a negyedik alkalom, hogy a beérkezett pályaműveket elektronikus formában is elolvashatják az érdeklődők.

A zsűri tagja volt Benák Katalin, a Vásárhelyi Látóhatár főszerkesztője, Fülöpné Rostás Éva, valamint Földesi Ferenc. A rangsornál figyelembe vették, hogy ki mennyire tudja írásban alkalmazni a vásárhelyi nyelvjárás sajátságait, a szépirodalmi stílus kiforrottságát, valamint szubjektív szempontok is befolyásolták az ítészeket.

– Minden alkalommal megrendülök, mennyien tudnak írni – vallotta be Földesi Ferenc, az eredményeket kihirdetve –, úgy tűnik mindenkinek van legalább egy története. Kiemelt első díjas lett Benkő Lászlő. Rajta kívül még első helyezést öten értek el: Fejes Ferenc, Molnárné Szekeres Judit, Kis Molnár Imre, Samu János és Dávid Katalin.

ÉR.