130 éves születésnapot ünnepel Hódmezővásárhely. Hiszen városunkban volt először Magyarországon nyilvános ártézi kút. Ez a kút jelképe a tiszta víznek, de egyben jelképe a vásárhelyi tiszta gondolkodásnak és Vásárhely tiszta értékeinek – mondta köszöntő beszédében Hegedűs Zoltán alpolgármester.

Elődeink számára is fontos volt az egészség, ezért fúrtak sok-sok évvel ezelőtt ártézi kutat. Az értéket ma is őrizzük, hiszen Hódmezővásárhelyen ma is ivóvíz-rekonstrukció van folyamatban.

1884-ben készült a Nagy András János – Mucsi Mária ártézi kút, ami közel napi 1 millió liter tiszta vizet biztosított a vásárhelyiek számára, teljesen ingyen. Ez az összefogás már 130 éve jellemzi a várost, és ennek emléket emelve és tiszteletet mutatva rendezték meg a konferenciát a hódmezővásárhelyi Városházán október 28-án.

A kolerajárvány az Alföldön is pusztított; több, mint 2000 ember halt meg benne. A terjedésében leginkább a fertőzött víz okolható. A tiszta ivóvíz tehát elengedhetetlen akár ennek a járványnak a megelőzésében is – mondta el Szenti Tibor író, néprajzkutató.

Harmat Árpád történész Fejér László szavait is tolmácsolta az előadáson. A nap további részében előadásokat tart Csath Béla – gyémánt okleveles bányamérnök, a Zsigmondy hagyaték gondozója, Dr. Tombácz Zsuzsanna – Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv, megyei tisztifőorvosa valamint Dr. Kozák Péter – Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója is.

Az előadások után megemlékezést tartanak a kútnál.

Bodrogi Klára