Befogott kúpos fókákkal végzett tesztek arról árulkodtak, az állatok gyorsan megtanulták, hogy a nyomkövetők hangja könnyű zsákmányhoz társul – írják brit kutatók a Proceedings of the Royal Society B folyóiratban.

Tíz fiatal fókát – amelyek korábban nem találkoztak akusztikus nyomkövetőkkel – alkalmaztak a tesztek során: 20 teszt folyamán húsz vödörbe halakat helyeztek, némelyeket felcímkéztek, másokat nem. A St. Andrews Egyetem kutatói leírták, a fókák a nyomkövetővel ellátott halakat kevesebb vödör látogatásával találták meg, mint a későbbi tesztek során az érintetlenül hagyottakat, ami azt demonstrálta, hogy megtanulták az akusztikai eszközöket felhasználni a zsákmány helyzetének megállapításához.

Minden egyes teszttel a fókáknak mintegy öt százalékkal kevesebb időbe tellett megtalálni a nyomkövetős halakat tartalmazó vödröt. Ezeket ráadásul sokkal gyakrabban látogatták, mint az üreseket vagy azokat, melyekben nyomkövető nélküli halak voltak.

Az akusztikus nyomkövetőket széles körben használják a halak túlélési rátájának és a halállományok egészségi állapotának felmérésére. Ultrahangos frekvenciákon működnek, melyeket elméletileg a hordozó alany nem észlel. Már korábbi kutatások is sugallták, hogy a jeleket bizonyos ragadozók – például a fókák – észlelhetik, ám ez az első vizsgálat, amely vacsoracsengő-hatáshoz vezető tanult asszociációt tár fel a kibocsátott jel és a táplálék között.

A kutatók szerint eredményeik illusztrálják, hogy az akusztikus nyomkövetőkre támaszkodó tanulmányok megtervezésekor fontos lenne figyelembe venni az érintett területen élő összes állat hallóképességét. „Kimutattuk, hogy az akusztikus nyomkövetők segítik a zsákmány észlelését, potenciálisan növelik a velük ellátott állatok zsákmányolásának esélyét, és torzíthatják az eredményeket” – írják.

Úgy vélik, hasonló eredmények valószínűek más állatfajoknál, illetve más, emberi eredetű hangforrásoknál – úgymint hajómotorok, turbinák, hanglokátorok -, amelyek magatartásbeli változásokat okozhatnak, ennélfogva markáns hatással lehetnek egy ökoszisztémára. Mindez magába foglalhatja a nyomkövetőkkel ellátott ragadozókat is – úgymint cápák –, amelyek táplálékszerzése egyre több kudarcot vonultathat fel, mivelhogy a fókák és más zsákmányállataik az akusztikus jelek észlelésekor elmenekülnek.

A kutatók szerint, amikor mesterséges hangforrásokat vezetnek be a környezetbe, fontos figyelembe venni a helyi fajokra gyakorolt összes potenciális hatásukat, mind a hátrányosakat, mind pedig az előnyösöket.

Forrás: hirado.hu