Egyre gyakrabban és egyre fiatalabban nyúlnak kábítószerhez. Már 12-13 éves korban.  Ha akarnak, bárhol hozzájutnak.  Ezért fontos a megelőzés, a beszélgetések. Drognak minősül többek között az alkohol, gáz, amit öngyújtóban használnak, és egyre népszerűbben a party drogok is, vagy az elhíresült italba keverhető Gina drog. –mondta Arany Zoltán a DR. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum vezetője.

 

A szállítmányok, amikről a híradásokban hallunk, amiket a határon való átlépéskor foglalnak le, csak a jéghegy csúcsai. A legnépszerűbbek a legális drogok mellett a dizájner drogok.  A top drog az alkohol, a második helyen a fű áll, a herbál néven közismert kábítószer. Ennek olyan kommunikációja van, hogy gyógynövény, de nem az. Szintetikus kábítószert csöpögtetnek a növényi termékre. A heroin és a kokain jön ezek után, ezek már elavultak a fogyasztó szempontjából. Érdekes, hogy a legtöbbször a barátok egymás heccelése szempontjából keverik az italba, nem is ismeretlentől kerül oda.

Ha hirtelen megváltozik a gyermek viselkedése, tanulmányi eredménye, akkor érdemes leülni, beszélni kell vele. Nagyon fontos őszinte, kommunikatív kapcsolat kialakítani vele, mert akkor látni fogjuk, hogy baj van-e baj. – derült ki a műsorból.

 

Az internetes közösségi oldal is egy drog. Nem a depressziós képeket tesszük fel, hanem a szépeket, erre kapjuk a likeokat. Így ez egy torz önképet ad.- mondta Arany Zoltán, a Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum vezetője hétfő délelőtti Napraforgó műsorunkban. A centrumban anonim módon nyújtanak segítséget bárkinek, aki hozzájuk fordul.

 

Major Zsuzsanna