A Hód – Dog Kutyabarátok Egyesülete január elsejétől önállóan, három szakosztállyal működik Hódmezővásárhelyen. A munkakutyákkal a Hód – Dog Center Kutyaiskola, a terelőkutyákkal a Hód – Dog Terelő Szakosztály foglalkozik, a harmadik szakosztály, pedig Magyar Írfarkas Baráti Kör – tudtuk meg Benkő Istvántól. A terelő szakosztály már rendezett úgynevezett terelőtábort az idén, de augusztus elején ismét terveznek egyet.

Már évek óta szerveznek kiállításokat Hódmezővásárhelyre – mondta el vendégünk, aki hozzátette, idén szeptember 7-én és 8-án lesz a következő a Hód – Mezőgazda Zrt Kiállítási Centrumában. Két napos lesz a rendezvény, de mind a szombat, mind a vasárnap egy – egy önálló versenynek számít. A kiállításra nevezett kutyákat neves hazai és külföldi bírók zsűrizik – tudtuk meg az egyesület elnökétől.

Nevezéskor meg kell adni, melyik szakosztályba szeretnénk indítani a kutyát, mi a fajtája. Igazolni kell, hogy törzskönyvezett, rendelkezik a kötelező oltásokkal, chippel el van látva. A szeptemberi kiállításra is két nevezési határidő van megadva – mondta el Benkő István, aki kifejtette, tapasztalatai alapján a kutyatulajdonosok mindig csak a következő megmérettetésre készülnek, ezért fontos, hogy két időpont legyen megadva. Mint megtudtuk érdemes volt időben leadni a jelentkezést, mert kedvezőbb áron indíthattuk a kutyusokat. Eddig körülbelül 300 – 300 kutyát neveztek egy – egy napra.

A verseny a reggeli órákban egy állatorvosi vizsgálattal, majd a délelőtti órákban egy hivatalos megnyitóval veszi kezdetét, ami után már meg is kezdődik a zsűrizés. A bíróknak részletekbe menően kell átvizsgálniuk a kutyákat, a fogazattól kezdve egészen a szőrzet minőségéig. A kilátogatókat nem csak a csodálatos kutyák látványa, hanem a délutáni programok tekintetében meglepetéssel is készülnek a szervezők, akik a jó időt már előre megrendelték.

Nagy Ágnes