Egy amerikai tanulmányban arra a következtetésre jutottak, hogy minden tizedik álláskeresőt azért utasítottak vissza, mert a Facebook- vagy a Twitter profilján vállalhatatlan dolgokat talált a HR-es. A jelenség főleg a 16-24 éves korosztályban megfigyelhető, vagyis a pályakezdők azok, akik kevésbé figyelnek oda, mit osztanak meg magukról a különböző közösségi oldalakon – írja a jobs.aol.com.

Ez az arány pedig valószínűleg tovább fog nőni, hiszen a megkérdezett fiatalok 70 százaléka azt mondta, hogy nem érdekli, ha a közösségi média használata során árthatnak a karrierlehetőségeiknek. Ráadásul a pályakezdők elvárásaival is gyakran súlyos gondok vannak, ugyanis 65 százalékuk elvárja, hogy többet keressen, mint a szüleik.

Szintén a kutatásból derült ki (amelyben 300 munkaadót kérdeztek meg), hogy a HR-esek 91 százaléka végez az interneten szűrést a jelentkezők között, és 69 százalékuk már utasított el pályázatot azért, amit talált.

Egy másik, szintén nagy felmérésben, amit a CareerBuilder.com végzett 2300 munkáltató között, az derült ki, hogy a HR-esek 40 százaléka kutakodik a jelölt után a neten, és 1/3-uk mondott már nemet azért, mert nem tetszett nekik, amit a pályázóról találtak.

 

Ezek voltak a legsúlyosabb problémák:

*Provokatív fotók, kommentek

*Hozzászólások berúgásokról, drogozásról

*Korábbi munkahelyek szapulása

*Bizalmas információk megosztása az előző főnökökről

*Gyenge kommunikációs készség

*Diszkriminatív megnyilvánulások

*Hazugságok a készségekről

 

Forrás: jobline.hu