A következő hetekben 45 helyszínen csaknem kétszáz program közül válogathat a közönség, a rendezvények nyitottak és többnyire ingyenesen látogathatók minden érdeklődő számára – mondta el Tajti Gabriella, a fesztivált immár tizedik alkalommal megszervező Szegedi Tudományegyetem kulturális irodájának vezetője.

A fesztivál műsorán tudományos, ismeretterjesztő, kulturális, sport és szórakoztató programok, kari napok, konferenciák szerepelnek, szinte minden, ami a szorosan vett oktatáson, kutatáson kívül az egyetemen történik, és érdekes lehet a közönség számára – közölte a szakember.

A költészet napjára Kántor Péter érkezik a Grand Caféba, akivel Darvasi László beszélget, a Somogyi-könyvtárban pedig a „Nagy ajándékok tora!” címmel Babos Ágnes versmondóestjére kerül sor, ahol sok más mellett Ady-, József Attila-, Pilinszky-, Hamvas- és Petri Csathó- és Simai-művek hangzanak el, közreműködikSchröngruntner Eszter (fuvola) és Hartl Bence(gitár) SZTE Tehetségpont-tag.

A programsorozat hivatalos megnyitóját április 15-én rendezik, ekkortól az egyetemi fotópályázat legjobb képeiből láthatnak válogatást az érdeklődők az SZTE Rektori Hivatalának átriumában. Ezen az estén egy másik fotókiállítás is nyílik, az universitas alkalmazott fotográfus képzésének hallgatói mutatják be legjobb alkotásaikat az SZTE Tanulmányi és Információs Központjában.

Számos koncert is várja az érdeklőket: fellép az Egyetemi Tavaszon a Tóth Bagi Csaba Trió, a Rambling Blues Trió, a Meszecsinka Duó, a Blaho Attila Trió, a mesés keletről hoz zenei csemegéket Smyrna zenekar és koncertezik a Universitas Szimfonikus Zenekar is. Változatos az irodalmi programok sora is: bemutatkozik Busch Péter, a 2012-ben kiírt első magyar bűnregényíró versenyen győztes Boszorkánypöröly című krimi szerzője, slam poetry műhelyt rendeznek Závada Péterrel és Simon Marcival, s bemutatjákKrasznahorkai László Megy a világ című könyvét is. Gálaműsorral ünneplik a tízéves Szegedi Egyetemi Színházat, a hallgatók már a premier előtt láthatják Füst MilánBoldogtalanok című drámáját a Kisszínházban.

Kultúra és tudomány minden mennyiségben, csak néhányat kiemelve a programból: a Móra Ferenc Kollégiumban a történelmi borvidékekről hallhatunk április 11-én, az Eötvös-kollégiumban pedig Nádasdy Ádám új Shakespeare-fordításai lesznek a fókuszban április 12-én. Közéleti Akadémia előadás-sorozatot tartanak a Bölcsészettudományi Karon, a Klebelsberg-könyvtárban pedig könyvtári délutánok szerveznek a „Kígyó éve jegyében”. A Konfuciusz Intézet kínaiul tanuló hallgatója számára április 19-én tehetségkutató versenyt rendez. Április 17-én a Közéleti Kávéház szokásos Fiatal tehetségek Szegeden sorozat keretében Vojcek Eszter külügyi szakértő orvost ismerhetik meg az érdeklődők, aki az SZTE Tehetségpont részeként működő Sófi-alapítvány különdíjasa.

A Füvészkertben kertészeti és kertépítészeti kiállítást rendeznek, a mozgás szerelmeseit nyitott pályás Sportszombattal várják, a Bolyai Intézetben pedig április 20-án az egyetemi oktatók bebizonyítják, hogy egész napos program összeállítható a matematikáról szóló érdekes előadásokból.

Forrás: MTI, www.u-szeged.hu