A támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg 170,5 millió forint, a pályázatok beadási határideje július 30.
A közlemény szerint az Emmi az idei pályázatok megtervezésekor, a korábbi programok tapasztalataira építve szorosabb együttműködést épített ki a roma nemzetiségi önkormányzatokkal, hatékonyabban összehangolta a szociális földprogramot más minisztériumok pályázataival és bővítette a pályázók körét.
A pályázaton így települési önkormányzatok, azok jogi személyiséggel rendelkező társulása, települési roma nemzetiségi önkormányzatok, önkormányzati részesedéssel működő, közfeladatot ellátó nonprofit gazdasági társaságok, önkormányzatok által alapított közhasznú vagy kiemelkedően közhasznú minősítéssel rendelkező egyesületek, alapítványok és ezek szövetségei, egyházak, egyházi jogi személyek és bizonyos esetekben szociális szövetkezetek vehetnek részt.
Az államtitkárság kitért arra: a hátrányos helyzetű régiókban a legnagyobb nehézséget a munkanélküliség jelenti, a felzárkózás leghatékonyabb eszköze tehát a foglalkoztatás elősegítése. A pályázat lehetővé teszi, hogy a programban részt vevő családok képesek legyenek az önellátásra, valamint hozzájáruljanak a helyi gazdaság élénkítéséhez is.
A pályázatban önálló elemként jelenik meg a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó szociális földprogram, amelynek célja a nyilvántartott álláskeresők, illetve a támogatásban részt vevők munkavállalásának elősegítése. A nyertes pályázók növényt termesztenek és állatot tartanak, a termést pedig a közétkeztetést végző konyháknak adják – olvasható a közleményben.
Hozzátették: az eszközbeszerzési és fejlesztési alprogramban a nyertes pályázók mezőgazdasági termékek feldolgozását és értékesítését szolgáló eszközök beszerzéséhez kérhetik a támogatást. A kertkultúra és kisállattartási alprogram célja pedig az, hogy a résztvevők hasznos tapasztalatokat szerezzenek saját gazdaságuk és kertjük művelésében. Ehhez szakképzett agrár vagy mezőgazdasági végzettségű szakember ad szaktanácsokat nekik.
A szociális földprogram pályázatairól az érdeklődők további információt a http://www.wekerle.gov.hu internetes oldalon találhatnak.

 

Forrás: MTI