Ha nyaralunk, ha dolgozunk, a nagy melegben a megfelelő mennyiségű folyadék elengedhetetlen. A folyadékhiány miatt rosszul lehetünk, de akár az ingerültségünk hátterében is ez állhat. A fizikai igénybevételtől és az izzadás mértékétől függ, hogy egyénileg mennyi folyadékra van szükségünk, de legalább 2-3 litert meg kell inni. Elsősorban vizet!

Gondoljunk házi kedvenceinkre is. Kutyáknak, macskáknak egyaránt szüksége van a friss, hideg vízre. Napjában többször is cseréljük vizüket, ha felmelegszik. Emellett ügyeljünk arra is, hogy a szabadban lévő négylábú barátainknak biztosítsunk árnyékos helyet, ahová a kánikulában elbújhatnak.

Mi magunk is óvakodjunk a túl erős napsugárzástól. Mint ismeretes: az UVB felelős a leégésért, az UVA viszont a bőr mélyebb rétegeibe hatolva hosszú távú károsodást okoz, így ráncosodást, korai öregedést vagy az anyajegyek rákos elfajulását. Ha tehetjük tizenegy és délután három óra között ne menjünk tűző napra, és ez nemcsak a nyaralás idejére igaz. Ha mégis kint tartózkodunk, semmiképpen se feledkezzünk meg a lenge öltözetről és a naptejről!

A forróságban felfrissülhetünk hideg italtól, tóparton vagy strandon, a kertben az otthoni medencében vagy légkonditól. Utóbbinál először jól esik a hűvös, de jobb óvatosnak lenni. Nyáron sem éppen kellemes megfázni. Aki repülővel utazik készüljön fel a légkondicionálóra. Jobb ha van a táskában egy kendő vagy egy laza hosszúujjas felső. Fordítsunk kellő gondot az ételfertőzések megelőzésére is! Hőségben jó, ha hűtőtáskával megyünk vásárolni, gondolva arra, hogy nem rögtön vezet az út haza.

Nyaraláskor az ételt tegyük körbe bőven jégakkuval. Mediterrán térségbe vagy trópusokra utazóknál előfordulhat hasmenés pusztán a szokatlan táplálékok, fűszerek miatt. Ez esetben figyeljünk a kiszáradás elkerülésére is, főként a gyerekeknél. Megelőzéshez néhány tanács: kerüljük a forralatlan vizet, a jégkockát, nyers vagy félig főtt ételeket. A gyümölcsöket pedig hámozzuk meg.

Jobb ha az útra  csomagolunk alapvető gyógyszereket. Például utazást könnyítő tablettát, lázcsillapítőt, fertőtlenítőt, ragtapaszt, kötszert. Jobb felkészülni a váratlan helyzetekre, így a baj könnyebben orvosolható.
Végül néhány hasznos tipp, mire figyeljünk külföldön autóbérléskor. Az első és legfontosabb dolog, hogy megfelelően tájékozódjunk a bérleti szerződés megkötése előtt. Ne dőljünk be rögtön a legolcsóbb ajánlatoknak, nézzünk utána, hogy pontosan mit tartalmaz ez az ár. Például tartalmazza-e a biztosítást, gyermekülésért külön kell-e fizetni. Az autó átvételekor fontos az állapotát leíró dokumentum, melyen jelenlétünkben egy ábrán jeleznek minden sérülést. Nézzük jól meg az autót, hogy semmi ne maradjon le. Így a visszavitelkor nem érhet minket kellemetlen meglepetés.

Forrás: Baon