Az Archives of Dermatology című szaklap legutóbbi száma két ilyen esetről is beszámolt, az egyikben egy negyvenéves nő a négyhónapnyi téli időszakban napi egy órát töltött fűtött autósülésben, a másikban pedig egy 67 éves nő nagyjából 120 órát használta ezt a technikai vívmányt, szintén a téli időszakban.

Dr. Eliot Mostow bőrgyógyász kifejtette, hogy bár sok eritémás pácienssel találkozott már, olyannal, akinél a fűtött autósülés okozta a gondot, most először. A hosszantartó meleg valószínűleg a vérerekben, illetve a pigmentsejtekben okoz változást, és az irritáció mértéke nagyban függ az egyén érzékenységétől is.

A fenti tanulmány szerint a forró vizes palackok, a fűtőpárnák és a fűtött alátétek is gyakran eredményeznek bőrirritációt a hason vagy a hát alsó részén. A nyílt tűz, a villanyradiátor vagy a fűtőtest inkább a belső combon és a lábszáron okoz sérülést, de a laptopok sem teljesen veszélytelenek ilyen szempontból.

Szerencsére az esetek többségében egyszerű kozmetikai kezeléssel megszüntethető a bőrprobléma, ám súlyosabb sérüléseknél hosszabb a gyógyulás ideje. Dr. Mostow úgy véli, a legjobb tanács, ami ezzel kapcsolatban adható, hogy – mint minden mással – ezzel is mértékkel kell élni, a fűthető ülést pedig csak rövid időre kapcsoljuk be, semmiképpen ne használjunk órákon keresztül.

forrás:betegszoba.hu