Az asztmát gyulladás okozza, amely során a megduzzadt légutak körül összehúzódnak az izmok, és ez okozza a köhögést, a zihálást és a nehézlégzést. A kezelések általában az úgynevezett eosinophil légúti gyulladás megfékezését célozzák, pedig az esetek közel felében nem is ez okozza a problémát.

Az eosinophil egy olyan fehérvérsejt, amely segít felvenni a harcot a gyulladások ellen. Ezért dr. Favy és kutatócsoportja 955 önkéntes köpetének fehérvérsejt-tartalmát vizsgálta. Az alapul vett minták 47 százalékában nem volt kimutatható az eosinophil légúti gyulladás. Ezután a résztvevőket két hétig kezelték gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel. Megállapították, hogy a valóban eosinophil légúti gyulladásban szenvedők tünetei enyhültek, míg azokéi, akiknek nem ez volt a bajuk, nem változtak. A hörgőtágítónak (orvosi szóval bronchodilatatornak) nevezett szerek hatására azonban mindkét csoport tagjainak állapota javult.

“Kutatásunk alátámasztja azt az elméletet, miszerint több asztmatípus is létezik” – jelentette ki dr. Favy. Mivel azonban kísérletüket nem egyszerű a mindennapos klinikai gyakorlatba átültetni, most egy olyan módszeren dolgoznak, amely az orvosi rendelőkben is elvégezhető lenne.

Forrás: 50plusz.hu