A 7 milliméter hosszú Paedophryne amauensis a világ legkisebb gerincese lehet. Ez a csoport öleli fel az emlősöket, madarakat, halakat és kétéltűeket. A kutatók egy némileg nagyobb rokonra, a Paedophryne swiftorum is rábukkantak. Az új fajokat a PLoS One folyóiratban bemutatva azt sugallják, hogy a békák apró mérete élőhelyükhöz köthető, melyet az erdei talaj avarja nyújt.

A békák megtalálása nem volt egyszerű. Nagyon jól álcázzák magukat az erdei talajon, és a rovarokéra hasonlító hívásokat fejlesztettek ki, így nehéz őket kiszúrni. Chris Austin , a kutatás vezetője szerint az új-guineai erdők éjszakánként rendkívül hangosak. „Megpróbáltuk rögzíteni a békák hívásait, kíváncsiak voltunk, mik ezek az egyéb hangok. Ezért leszűkítettük a kutatást a hívások kiindulási helyére, és átnéztük az avart.”

Elmondása szerint mivel éjszaka volt, és az állatok rendkívül apróak, így jó néhány frusztráló kísérlet után csak fogtak egy maréknyi avart és belerakták a műanyag tasakba. „Ekkor vettük észre az apró békákat odébb ugrálni.”

A Paedophryne nemet csak nemrégiben azonosították, és számos apró fajt ölel fel, melyeket Pápua Új-Guinea keleti erdőségeinek számos pontján azonosítottak. „A trópusi erdőségek relatíve vastag avarját lakják a sziget alacsonyan fekvő részein. Rendkívül apró rovarokat fogyasztanak, melyek általában sokkal kisebbek az ezen békák által fogyasztottaknál” – mondja Austin. Hozzátette, az állatkák valószínűleg nagyszámú, relatíve apró gerinctelen zsákmányait is képezhetik, melyek általában nem esznek békákat. A ragadozók felölelhetik a skorpiókat is.

Érdekes módon, a világ más tájain is – ahol szintén sűrű, nedves avar található – előfordulnak ilyen apró békafajok, ami azt jelzi, hogy a kétéltűek jól alkalmazkodtak, hogy elfoglalják ezt az ökológiai fülkét.

Mielőtt a Paedophrynes nemet megtalálták volna, a „világ legkisebb békája” címet egy brazíliai faj – Brachycephalus didactylus – és egy némileg nagyobb kubai rokona –  Eleutherodactylus iberia – érdemelte ki. Mindkettő kisebb volt egy centiméternél.

Mostanáig a legkisebb ismert gerincesek halak voltak. A kifejlett Paedocypris progenetica, mely indonéz lápokban és folyamokban tanyázik, 7,9 – 10,3 milliméter hosszú. A Photocorynus spiniceps horgászhal-faj hímje mindössze 6 milliméter hosszú. Azonban életüket a sokkal nagyobb – 50 milliméteres – nőstényekkel együtt töltik, így bevételük eme csoportba vitát generálna.

A Paedophryne amaunensis kifejlett egyedei átlagosan 7,7 milliméteresek. Pápua Új-Guinea távoli erdőségei Madagaszkár ilyen régióival vetekszenek, mint azon területek, ahol eddig felfedezetlen kétéltű fajok tűnhetnek fel, mivel a területek nagyrészt érintetlenek és nincsenek igazán feltérképezve.

 

Forrás: hirado.hu