Dr. Szilágyi Mária orvos-természetgyógyász és Hrutka Ildikó jógaoktató a fülakupunktúrát és a jógát ötvözi a betegségek kezelésében. Hrutka Ildikó Diviki Sándor műsorvezetővel beszélgetve elmondta, hogy a magas vérnyomás egyik fő kiváltó tényezője a stressz, amelynek oldására kiválóan alkalmas a jóga. A doktornő felhívta a figyelmet arra, hogy problémákat gyártunk ahelyett, hogy megoldanánk ezeket. Ezért fáj a fejünk. A görcsös akarás által kiváltott migrén fülakupunktúrával jól kezelhető.

Hrutka Ildikó beszélt a helyes légzés fontosságáról is. Mint mondta, a felületes légzés a betegségek melegágya, már pedig gyakran alig mozog a mellkasi rész, szinte csak pihegünk. A hasi légzés elsajátítása segít a belső elcsendesülésben, az ellazulásban. De a légzőgyakorlatokkal egybekötött gyakorlatok, az ászanák például a nyakfájás ellen is jók, valamint a méregtelenítést is segíthetik.

Dr. Szilágyi Mária hozzátette, hogy életmód orvoslást folytatnak, aminek lényege egy szemléletváltás elérése, vagyis a beteget is aktívan bevonják a gyógyításba. Igyekeznek meggyőzni, hogy figyeljen oda a helyes táplálkozásra és sportoljon.

Hrutka Ildikó hangsúlyozta, hogy mint minden terápia, a jógaterápia is akkor eredményes, ha folyamatosan gyakorlunk valamit. Elengedhetetlen a szabályok betartása. Ilyen szabály például, hogy teli gyomorral ne jógázzunk, a gyakorlatokat csendes, nyugodt helyen végezzük, továbbá az is fontos, hogy ezeket a gyakorlatokat az eredeti leírás szerint végezzük.

Dr. Szilágyi Máriától telefonon is kérhetnek tanácsot vagy időpontot a 30/935-9775-ös számon, Hrutka Ildikó is elérhető a 70/340-4600 telefonszámon, illetve a műsor vendégeinek van egy honlapjuk is www.lazitsesgyogyulj.hu néven.

Kokovai Péter