A méhnyakrák egyik okozója, a humán papillómavírus ellen védekezhetünk védőoltással. A vakcináció 3 oltásból áll, amelyek akár 15 évre is védettséget biztosítanak. Azonban ha még az első nemi együttlét előtt kapja meg valaki, akkor egész életére védettséget szerezhet –tette hozzá dr. Szöllősi Dalma szülész-nőgyógyász szakorvos. Férfiak hordozói és terjesztői lehetnek a vírusnak, ezért nekik is ajánlatos a védőoltás. Náluk szemölcsös megbetegedést okozhat a humán papillómavírus.

A védőoltás mellett kiemelten fontos az, hogy évente menjenek el szűrésekre is. A méhnyakrák nagy százalékban fordul elő, azonban, ha a korai stádiumában diagnosztizálják, akkor 100 %-osan gyógyítható.

A felgyorsult világban a nemi érés is korábban jelentkezik. A lányok már 11-12 éves korban menstruálhatnak és hamarabb kezdenek el nemi életet élni. Sajnos felelőtlenek és nem tájékozódnak előtte. A doktornő kiemelte a szülők fontosságát, akiknek felelősségük a megfelelő tájékoztatás.

Ha valaki fogamzásgátló gyógyszert szed, akkor az nem csak a családtervezés szempontjából fontos, hanem azért is, mert így a menstruáció pontos időpontját tudhatjuk és még a menstruáció okozta fájdalmak is csökkenthetőek általa. Dr. Szöllősi Dalma kiemelte, ha valaki ilyen készítményt szed,  mindenképpen olvassa el a tájékoztatóját és szigorúan tartsa be, az abban leírtakat.

Kodácz Csengele