Az égő gyertyával felügyelet nélkül hagyott adventi koszorú tüzet okozhat, mert a gyertya könnyen meggyújthatja a koszorút, a közelben tartott éghető anyagokat, például papírt, lakástextíliát, bútorokat. Minden évben előfordul, hogy az égő gyertyával őrizetlenül hagyott adventi koszorú tüzet okoz.

A karácsonyfa díszítésére már kevésbé jellemző, hogy nyílt lánggal égő gyertyát használnak, de a csillagszóró és a rossz műszaki állapotú, gyakorta engedély nélkül forgalmazott elektromos-füzérek, karácsonyfa izzók, zárlata is tüzet okozhat, ezért fontos, hogy legális forrásból szerezze be mindenki az engedélyezett termékeket. Lehetőleg ne hagyjuk felügyelet nélkül a kivilágított karácsonyfát, ha eltávozunk a lakásból, áramtalanítsunk.

Ajánlott a lakásokban is kézi tűzoltó készüléket készenlétben tartani, amellyel megfékezhetjük a kezdődő tüzeket, védelmezve családunk és vagyontárgyaink épségét, de jó szolgálatot tehet egy kancsó víz, egy üveg szóda, vagy ásványvíz is. A karácsonyfák gyúlékonysága napról napra fokozódik, mert a kiszáradt és gyantás fenyőfa már a legkisebb gyújtóhatásra, például csillagszóró szikrája, is meggyulladhat, és a száraz fán nagyon gyorsan terjed a tűz. A biztonság érdekében fontos, hogy a téli szünidőben a felnőtt felügyelete nélkül otthontartózkodó gyermekek elől a tűzgyújtásra alkalmas eszközöket elzárjuk, mert ellenkező esetben előfordulhat, hogy nem kellő körültekintéssel igyekeznek csillagszórót, vagy gyertyát gyújtani, a játékos próbálkozásnak sajnos tragikus következményei is lehetnek.

A szilárd tüzelésű kályhákat, kazánokat, nem szabad felügyelet nélkül hagyni. A kémények műszaki állapotát évente szakemberrel kell ellenőriztetni. Modern nyílászárók esetén szellőzni szükséges, a füstgáz visszaáramlásának megelőzése érdekében. A rossz műszaki állapotú fűtő berendezések és kémények, illetve a nem megfelelő szellőztetés miatt sajnos minden évben vannak halálos szénmonoxid mérgezések. A színtelen szagtalan szénmonoxid gáz érzékelésére célszerű gázérzékelőt telepíteni, ami csak néhány ezer forintba kerül, de sok esetben életet menthet.

Forrás: Baon