A készpénzes befizetési módról a csekkes illetve a csoportos befizetési megbízásra szerettek volna áttérni, azonban a lakossági visszajelzések miatt 2012. januárjától még sem szűntetik meg a közüzemi számlák készpénzes befizetési módját – mondta dr. Kovács Pál, a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. igazgatósági tagja. Így ennek értelmében a víz, csatorna, szennyvíz és távfűtés díját a jövőben továbbra is be lehet fizetni az Önkormányzatnál. A csekkes befizetés plussz költséget jelent, ugyanis ennek tranzakciós díja 140 forint, amelyből 100 forintot a lakosnak kell állnia. Csoportos befizetési megbízás esetében pedig banktól és szerződéstől függ a plussz költség mértéke.

 

2012-ben ugyanannyit kell fizetni a távfűtésért, mint 2011-ben. Hódmezővásárhelyen ez 2800 felhasználót érint. Ennek okai egyrészt, hogy a kormányzat gázárstopot  jelentett be, másrészt pedig az, hogy a vásárhelyi önkormányzati cég termálenergiát is nagy mértékben használ távfűtésre.

 

Változik azonban a gyermekétkeztetés díja. A bölcsődések, óvodások, általános és középiskolások napi étkeztetése egységesen 7,5 % – kal  kerül majd többe. Hódmezővásárhelyen a vízért köbméterenként 622 forintot kell fizetni.

Az önkormányzat tárgyal a Tisza Volán Zrt.-vel, mert a tervek szerint a helyközi járatok járatsűrítéssel több vásárhelyi állomáson megállnának abból a célból, hogy javuljunk a helybeli közlekedés.

Kodácz Csengele