Mit köteles a légitársaság biztosítani egy kutyajegyért, és ki téríti meg a gazda kárát, ha megsérül, vagy elpusztul a családtagnak számító kedvenc az utazás során? Milyen feltételekkel utazhatnak házikedvenceink belföldön és külföldre: repülőn, hajón, buszon?

Az élőállat fuvarozásával kapcsolatos igényeket még a helyfoglalás előtt kell közölni. Négy óránál hosszabb repülési idő esetén MALÉV járaton az utastérbe nem vihető fel állat. Az utasnak kell gondoskodnia az állat hordozóeszközéről is, amelynek különböző előírásoknak kell megfelelnie, vízhatlannak, szökésbiztosnak kell lenni, és az állat mozgását nem korlátozhatja. A szükséges okmányokat, mint például az oltási igazolás, egészségügyi könyv, az adott ország által megkövetelt engedélyeket is az állat gazdájának kell beszereznie.

Az utastérbe kizárólag kutyát és macskát lehet felvinni, de csak nyolc kilogrammnál könnyebbet ráadásul a súlyban a hordozóeszköz is beletartozik. Másfajta állatot csak a csomagtérben lehet szállítani.

Utazni még autóval is csak egészséges állattal szabad. Az állattulajdonos, az utaztató felelőssége, hogy tájékozódjon a feltételekről. A telefonos tájékoztatáskérés nem elég, mindent írásban legalább e-mailben kérjünk, javasolják a szakemberek.
Forrás: mr1.hu