A sikeres sertéstartás- és tenyésztés három pilléren alapul mondta Ballon Zsolt, a Hód-Mezőgazda Zrt. szaktanácsadója. A szakember hozzátette, ha valamelyik a három közül nem a legmegfelelőbb, akkor a másik kettővel kompenzálhatjuk.

Az első a genetika. A genetika megválasztása attól függően változik, hogy malac előállítás, vásárolt malac hízlalása, vagy saját kocával történő hízó előállítása a cél. Mindenképpen célszerű a vérvonal frissítése sertésállományunk javítása érdekében, állategészségügyi szempontok miatt is.

Nagyon fontos a technológia, vagyis az, hogy hogyan tartjuk és takarmányozunk. Tartás szempontjából az egyik legkritikusabb láncszem a fiaztató. A fiaztatóban két eltérő igényt kell kielégíteni: a kocáét és a malacokét. Lényegesen eltérő a hőigény, az etető és az itató berendezésekkel szemben támasztott követelmény. Nagyon fontos, hogy biztosítsuk a külön pihenőhelyet a kocáknak, hiszen agyonnyomhatják a malacokat. A hizlaldákban legalább 1,2 négyzetméteres férőhelyet kell adnunk egy-egy sertésnek. Ha ezt nem tartjuk be, akkor nem a kívánt mértékben fognak hízni az állatok. Ha több vemhes kocát tartunk együtt, az nem igényel különösebb beruházást, célszerű azonban őket egyszer etetni.

A takarmány kiválasztásánál nagyon fontos, hogy megnézzük a címkéket. Fontos, ugyanis, hogy milyen mértékben tartalmaz például nyersfehérjét, nyers rostot. A takarmányozási csoportok jelentősen eltérnek malacok, hízók és kocák esetében.

Kodácz Csengele