A beruházáshoz tartozik olyan iskolai oktatást segítő múzeumi órák, informális képzést erősítő foglalkozások szervezése, melyeken a résztvevők élményszerűen, eredeti műtárgyak körében, vagy védett természeti környezetben, a modern technika segítségével ismerhetik meg a népi hagyományokat, a történelmet, a művészeteket és a természetet. A 54.885.401 forintos beruházás várhatóan 2011 decemberében zárul.

A látványtár célja, hogy a múzeumban felhalmozott tárgyak bemutatásával és a múzeumpedagógiai foglalkozások révén az ide látogatók közelebb kerüljenek a természeti értékekhez és az emberi alkotások megismeréséhez.
A kialakításra kerülő régészeti látványtár, a képzőművészeti látványraktár, valamint a régészeti tömör raktár – mellyel az intézmény régészeti tárolókapacitása 100%-kal emelkedik – az oktatást, kutatást és tudományos munkát segíti.
Dr. Béres Mária régész, a múzeum igazgatója, a nyitórendezvényen ismertette a projektet, valamint bemutatta a már eddig megvalósított eredményeket.

Ezt követően Oroszné Rónyai Éva múzeumpedagógus a látványtár múzeumpedagógiai hasznosításának lehetőségeiről beszélt.

A felújítások után a múzeum ligeti épülete 570 négyzetméteren egymással összefüggő, harmonikusan illeszkedő funkcióval, korszerű tartalommal és műszakilag is megújulva: látogatóközpontként, valamint tudományos, kutatói és oktatói bázisként várja az érdeklődőket.
A felújítás és a látványtár kialakítása – melyet az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatott várhatóan az idei év decemberében fejeződik be.Forrás: Miklós Róbert