– A két város közötti együttműködés szimbóluma a most aláírt megállapodás – jelentette ki dr. Lázár János, aki szerint egy település egyik legfőbb célja, hogy a lehető legtöbb tudást gyűjtse össze és ossza szét a lehető legigazságosabban fiataljai között. Vásárhely ezzel a megállapodással pedig egy olyan tudásközponthoz csatlakozott, mind a Szegedi Tudományegyetem, s ma már a világban számos olyan forrás létezik, amelyekkel a tudásközpontok élhetnek, a feladat az, hogy az itt felhalmozott tudást a legigazságosabban oszthassuk el minden gyermek között.

Hatalmas verseny van a települések között részben a jövőbeni státusz, másrészt a források felhasználásáért, a települések 20-30 évben várható jövője a most következő hónapokban, években fog eldőlni – jelentette ki dr. Lázár János, hozzátéve: vásárhely oktatási és közművelődési rendszerét azért alakította át, hogy minél több tudást halmozzon fel, és az ott élő fiataloknak vonzó alternatívát tudjon biztosítani.

Dr. Szabó Gábor rektor kijelentette: a keret megállapodás tartalmai részben már működtek, és olyan területeket tartalmaznak, amely az egyetem számára is fontos tartalmakat rejtenek. A vásárhelyi oktatási modell fontos a tanárképzés szakembereinek, a kórházban az egészségcentrum számára jelent jó együttműködési partnert, az Emlékpontban folyó kutatások pedig a jogi kar számára jó kapcsolódási pont.

A rektor nyilatkozatában leszögezte: valóban, korábban kétséges volt a vásárhelyi mezőgazdasági kar helyzete és jövője, de a problémákon úrrá lettek, és garantálják, hogy a városban működő karon korszerű mezőgazdasági tudást biztosító tudáscentrum fog működni a jövőben.

Arnay

Megosztom! |