A Facebook néhány hónapja frissítette felhasználói adatlapjának megjelenését. A változtatások során a bal felső sarokban maradt a profilkép, a jobb oldalon középen pedig megjelent egy sor kisméretű felhasználói fotó, alatta a fontosabb személyes információkkal. A profilkép annyiban módosult, hogy a Facebook lehetővé tette nagyobb méretű képek feltöltését is, ami akár a képernyő bal oldalán szinte teljes hosszúságban megjelenhet. A változtatást mostanra a 600 millió felhasználó döntő többsége jóváhagyta.

Aztán egyszercsak megjelent egy francia művész, Alexandre Oudin meglepő profilképe – Oudin felszeletelte saját, nagyméretű profilfotóját, és az egészet feltöltötte a Facebookra, amitől profilja egészen egyedivé vált – óriási őrületet indított el ezzel, sorra születtek az egységes kép illúzióját keltő profilfotók, majd megjelentek a vicces, valamilyen témát, történetet bemutató megoldások is.

Aki kedvet kapott arra, hogy saját maga is megváltoztassa Facebook profilját, és kihasználja a megújult profil lehetőségeit, annak most itt egy kis segítség, hogyan teheti meg. Elöljáróban annyit, hogy a módosításhoz szükség lesz valamilyen képszerkesztő programra, amivel a kép átalakítása elvégezhető. Ha nincs Photoshop, nem baj, használható az ingyenes, és online Pixlr, vagy a Gimp, vagy bármilyen, pontos kivágást lehetővé tevő program.

Első lépésként válasszunk ki egy lehetőleg nagyfelbontású profilfotót magunkról. Ha ez megvan, töltsük be a képszerkesztőbe, és méretezzük át, hogy 692 pixel széles és 540 pixel magas legyen (vagy vágjunk ki egy ekkora darabot belőle). A Facebookra összesen hat darab képet kell majd feltölteni, ebből a bal szélső a profilkép. Ezért el kell döntenünk, hogy a szerkeszteni kívánt fotóból melyik részlet legyen az, amelyik a lap szélén nagyobb méretben jelenik meg. Praktikusan ez az arcunk bal széle lesz. A kiválasztott részletet ki kell vágni: 180 pixel széles és 540 pixel magas legyen. A kivágott szeletet mentsük el.

Következő lépésben a profiloldal tetején megjelenő öt kis képet kell megszerkeszteni. A trükk az, hogy az első szelet – a majdani profilkép és a kis képekből álló sorozat legyen 20 pixellel elcsúsztatva. Ezért ezzel a húsz pixellel számolnunk kell a kis képek kivágásánál. Tehát miután kivágtuk a 180 pixel széles darabot, a megmaradt kép jobb felső sarkától indulva számoljunk le 20 pixelt, és vágjunk ki egy 492 pixel széles és 68 pixel magas darabot, és mentsük el, ezt fogjuk majd öt részbe vágni.

A profiloldalon a kis fotókat két pixeles sáv választja el, ezért úgy kell kivágnunk a képeket, hogy ezt a részt kihagyjuk. Így a 492 pixel széles kép egyik szélétől indulva 96,8 pixel széles darabokat kell kivágni, mindegyik kis kép között hagyjunk két pixel helyet. A bal szélen is marad egy 20 pixeles sáv, de ezzel nem kell törődni. Ha sikerült, már csak egy kicsi van hátra; következő lépésben az először kivágott nagy darabot kell feltölteni profilfotó gyanánt. Majd, ha ezzel megvagyunk, az öt kis képet kell egy albumba feltölteni.

Érdemes a kis képeket sorszámozással elmenteni, így könnyebb a feltöltés. A kis képeket növekvő sorrendben kell feltölteni. Ha sikerült, a képeket a feltöltés szerinti fordított sorrendben – tehát az utolsó feltöltött képpel kezdve – meg kell tagelni a saját nevünkkel. Ha mindent jól csináltunk, profilunkban a nagy arckép megfelelő darabjai fognak megjelenni. Fontos, hogy a tökéletes eredményt csak akkor látjuk, ha kilépünk fiókunkból és idegen fiókból, vagy Google-ból nézzük meg.

A fenti módszert követve létre lehet hozni tematikus profilképeket, de természetesen nem ez az egyetlen üdvözítő megoldás. Az interneten számtalan – főként Photoshop-os – tutorialt találunk arra, hogyan szabhatjuk ki a hat képet (a feltöltés és tagelés minden esetben azonos). És persze van, akinek mindez túl bonyolult, vagy nem akar, esetleg nem tud képszerkesztővel vacakolni.

Ha az egyszerűbb és gyorsabb megoldást szeretnénk, íme néhány ingyenes online program, ami automatikusan elvégzi nekünk az átalakítást, sőt van olyan, amelyik fel is tölti azt: Fbcrop (engedélyezni kell a profilunkhoz való hozzáférést) FullPagePic, PicScatter, ProfileGen. Ha pedig nem csak a képeket szeretnénk egyedivé tenni, de a layoutot is, töltsük le a Stylish nevű Firefox kiegészítőt, amivel számtalan minta közül választhatunk, és nem csak a Facebook, de a YouTube, és még számos más online szolgáltatás kezelőfelületét öltöztethetjük át.

Forrás: technet.hu