Feljelentést tett az elszámoltatási kormánybiztos és Hódmezővásárhely fideszes polgármestere a Hód-Mezőgazda Rt. 2004-es privatizációjával kapcsolatban. Budai Gyula és Lázár János az Országos Rendőr-főkapitányságon tett feljelentést ismeretlen tettes ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette elkövetésének gyanúja miatt.

Az elszámoltatási kormánybiztos a keddi, budapesti sajtótájékoztatón közölte: vizsgálata azt állapította meg, hogy a Hód-Mezőgazda privatizációja során több mint egymilliárd forint kár érte a magyar államot. Lázár János polgármester, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője emlékeztetett, a hódmezővásárhelyi képviselő-testület 2004-ben azt kérte az akkori kormánytól és a vagyonkezeléssel megbízott szervezetektől, hogy ne értékesítsék a társaságot, ám megkeresésük eredménytelen volt.

Az ügy részleteiről szólva Budai Gyula kifejtette: a Medgyessy-kormány tíz agrártársaság tőkeemeléssel történő privatizációjáról döntött, amelynek részeként az ÁPV Rt. 2004 áprilisában hagyta jóvá a Hód-Mezőgazda Rt. állami tulajdonú részvénycsomagjának értékesítését. Az értékesítésre egyetlen cég adott be érvényes pályázatot, a KHD Invest Kft., a vételár 1,7 milliárd forint volt, ami a kormánybiztos szerint lényegesen alacsonyabb a valós értéknél. Hozzátette, három értékbecslés készült az ügyben, ebből azonban csak kettőt találtak meg, és azt, amely alapján meghatározták a vételárat, a pályázati anyaggal együtt eltűnt.

Mint mondta, a KHD Invest a pályázat benyújtása előtt két héttel alakult, a privatizáció lezárultát követően pedig a kft. két tagjának – a Lineár 2004 Kft.-nek és a Mezőgazda-Invest Kft.-nek -, amely a munkavállalók többségét tömörítette, a tagsági viszonya azonnal megszűnt. Azért kellett `bevinni` a dolgozókat a tranzakcióba – folytatta -, hogy a pályázat során a dolgozói létszámra a legmagasabb pontszámot kapja a KHD Invest.

Budai Gyula közölte, vizsgálni kívánják az említett tíz gazdasági cég közül a mezőhegyesi és a szerencsi mezőgazdasági társaság privatizációját is, álláspontjuk szerint ugyanis alaposan feltételezhető, hogy a hódmezővásárhelyihez hasonló módszerrel szerezték meg ezek tulajdonjogát. Forrás. beol