Fekete Balázs, a Hód-Mezőgazda Zrt. állattenyésztési igazgatója elmondta, Magyarország tej- és tejtermékek előállításában, tojástermelésben, sertéstenyésztésben jelenleg nettó importőr. Ami azt jelenti, hogy az említett termékekből nem tud annyit előállítani, amennyi az ország szükségletét fedezné, így importra szorul.

Az állattenyésztési igazgató, aki a Magyar Állattenyésztők Szövetségének is az elnöke örömét fejezte ki, miszerint Orbán Viktor miniszterelnök január 3-ai nyilatkozatában kimondta: fejleszteni kell a magyar mezőgazdaságot. A cél, hogy a hazai mezőgazdaság a nyugat-európaival versenyképes legyen. Jelenleg évente kb. 3 millió sertést tenyésztenek itthon, ezt a számot legalább 5 millióra kellene emelni.

Fekete Balázs szerint a legnagyobb segítség az lenne, ha csökkentenének a termelők adminisztrációs kötelezettségeit és könnyítenék a támogatási pályázatokon való indulást. Az igazgató szerint ugyanis a pályázatok elnyerésére azoknak van esélyük, akik, pályázatírókat alkalmaznak.

Május 6., 7. és 8-án rendezik meg a XVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Nemzetközi Szakkiállítást és Vásárt. Az idei rendezvény vendég országa: Franciaország. 2011-ben újdonságként méhészeti és halászati kiállítás is lesz.

Kodácz Csengele