Az ünnepi alkalom a magyarság összetartozását hangsúlyozza, kiemelve az egymás iránti felelősségvállalás fontosságát. Ez az üzenet most olyan határainkon inneni és túli gyermekek, fiatalok közreműködésével fogalmazódik meg, akik lakóotthonokban töltik a szeretet ünnepét.

A rendezvény díszvendégei Magyar Anna, a Csongrád Megye Önkormányzatának elnöke, Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Szociális, Család- és Ifjúságügyért felelős államtitkára valamint Böjte Csaba, ferences szerzetes.

A rendezvényen közreműködnek gyermekek a Csongrád Megyei Önkormányzat lakóotthonaiból, a Szent Ferenc Alapítvány nagyszalontai otthonából érkező gyerekek, és Kothencz János és az Ágota Alapítvány által támogatott szociálisan halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok és állami gondoskodásban élő gyerekek.

A rendezvényre 2010. december 17-én pénteken 10 órakor kerül sor az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban (6767 Ópusztaszer, Szoborkert 68.). A Magyarok Karácsonyára a belépés díjtalan. A Rotunda kiállításaira és a Feszty-körkép megtekintésére az Emlékpark aktuális belépőjegyárai érvényesek.Forrás: szegedma