A 2011-es vb-nek különleges rangot ad, hogy a 2012-es londoni olimpiára Szegeden át vezet az út, a kvóták többségét az ottani szereplés alapján osztják majd szét az országok között.
A Maty-ér és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség korábban 1998-ban és 2006-ban már kétszer is sikeres világbajnokság házigazdája volt, és rendszeresen Világkupa-versenyeket is rendez.
“A Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek kétszeres erővel és dupla felelősséggel kell dolgoznia a következő 250 napban. Egyrészt megfeszített munka szükséges ahhoz, hogy a szegedi beruházások határidőre elkészüljenek, és egy olyan létesítmény jöjjön létre, amelyik nem csak a kajak-kenusokat, hanem az egész magyar sportot segíti. idézte az MKKSZ pénteki hírlevele Baráth Etele elnököt. Másrészt, foglalkoznunk kell a versenyzőkkel, hogy valóban csúcsformát tudjanak hozni augusztusban. Talán a sportolók és az edzők számára még rövidebb az előttünk álló 250 nap, mint a szervezőbizottságnak.`
A 2006-os vb-n a hazai csapat álomszerűen teljesített: 12 aranyat, 2 ezüstöt és 4 bronzot szerzett ez minden idők legjobb magyar szereplése.
“Imádok itthon versenyezni, így nagyon örültem, amikor kiderült, hogy Szegeden lesz a vb. Ráadásul ez a legreálisabb pálya az egész világon, vagyis nagyon jó döntés, hogy az olimpiai kvalifikációért itt folyik majd a csata` nyilatkozta Kovács Katalin, aki 29 vb-címével a világ legeredményesebb kajakosa. “Hihetetlen egyébként, hogy már csak 250 nap van hátra a rajtig. A napi edzések idején még nem sokszor jut eszembe, egyelőre az alapozás küzdelmei kötik le a figyelmünket. Viszont, egyre több helyen szóba kerül már a világbajnokság, és akkor mindig beugrik, hogy különleges év lesz a 2011-es!` tette hozzá a világbajnok kajakos.forrás: szegedma.hu