Gondolkozott már azon, mégis miként fog lezajlani az emberiség első találkozása egy idegen, nem a földi bioszférában nevelkedett fajjal? Hollywood szerint városokat eltakaró hajókkal érkeznek fosztogatni, avagy lenyúzott Edgár-öltönyben szöknek a róluk már rég tudó ügynökök elől.

A valóság valószínűleg nem lesz akkora dobás, hogy a róla készült dokumentumfilmet akciódús mozifilmmé gyúrhatnák: egy kósza rádiójel, majd hosszas drága, egyesek egóját egyengető megbeszélések arról, hogy egyáltalán van-e értelme válaszolni és végül egy sajtótájékoztató.

Csütörtök délután pedig pontosan egy ilyesmi sajtótájékoztatót kapunk: a hivatalos közlemény szerint `egy olyan asztobiológiai leletről, amely hatással lesz a Földön kívüli élet nyomainak keresésére`.

Mégis mi lehet a bejelentés? Nos, nemrég a Szaturnusz egyik holdján, a Rheán oxigént és széndioxidot tartalmazó gyér légkört találtak. Ez ugyan ötmilliárdszor ritkább, mint a földi, valamint a hőmérséklet is túl alacsony az általunk ismert életformákhoz, de mégis mi van azokkal, amelyeket nem ismerünk?

Egy biztos: az amerikai űrügynökség élőben fogja közvetíteni a sajtótájékoztatót csütörtökön, amerikai keleti (EST) idő szerint délután kettőtől, azaz hazai idő szerint este nyolctól.

Forrás: technet.hu