Kulturális különbségektől függetlenül a piros szín mélyen gyökerező viselkedésmintákat aktivizál a nőkben – hangoztatják a pszichológusok.

“Korábban úgy vélték, a piros szín csak a nőket teszi szexivé, eredményeink szerint azonban ugyanez érvényes a férfiakra is” – mondta el Andrew Elliot, a müncheni és rochesteri egyetem közös tanulmányának vezetője.

A vizsgálat során a kutatók 25 egyetemista férfinak és 288 egyetemista nőnek mutattak férfiakról készített fotókat. A képeken szereplők piros vagy egyéb színű pólót viseltek. A fotók egy részének csupán a kerete volt piros árnyalatú. A vizsgálati személyeknek osztályozni kellett, mennyire tartják vonzónak és szexuálisan kívánatosnak a látott férfit.

A férfi résztvevők számára a szín semmilyen jelentőséggel nem bírt. A nők azonban másképpen reagáltak: függetlenül attól, hogy a képen szereplő férfi piros felsőt viselt, vagy csak a kép kerete volt piros árnyalatú, a kilencfokú skálán vonzalom tekintetében átlagosan egy ponttal többet adtak neki. Ezeket a férfiakat emellett magasabb presztízsűnek is tartották.

Elliot szerint a nők úgy vélik, a pirosat viselő férfi magasabb státusú, több pénzt keres és magasabbra jut a társadalmi ranglétrán. A kutatásban résztvevő német, brit, amerikai és kínai nők hasonló módon reagáltak.

A tudósok kiemelték: a piros szín más főemlősök, például a mandrillok és a páviánok esetében is a hímek dominanciájának jele. Ez a szimbolika az emberi kultúrtörténetben az ókortól napjainkig jellemzően megjelenik. Jó példa erre a vörös szőnyeg, amelyet gyakran használnak magas tisztségű emberek és prominens személyek köszöntésekor.

“A nőknél a piros szín látványa minden bizonnyal valamilyen mélyen gyökerező biológiai dolgot hoz felszínre. A színeknek ugyanis jelentésük van, a tudtunk nélkül erősen befolyásolják a viselkedést és az észlelést” – hangsúlyozta Elliot.

Forrás: Stop