A szegedi városrehabilitációs projekt titkai címmel tartott sajtótájékoztatót hétfő délelőtt Németh János, a Mars téri Kereskedők, Kisiparosok, Mezőgazdasági Kistermelők és Vásárlók Egyesületének szóvivője, valamint Beck Zoltán, a Zöld Baloldal önkormányzati képviselője, korábbi tanácsnok.

Németh János beszédét a Mars téri rekonstrukciós program eddigi eseményeinek bemutatásával indította, kezdve a kezdeti biztató megegyezéstől egészen a mostani peres helyzetig bezárólag. A Mars téri piactér területének rendezése régóta napirenden van a Városházán, a tárgyalások pedig biztatóan kezdődtek, egészen addig míg Mózes Ervin főjegyző határozatot nem hozott, hogy a pavilonok engedély nélkül épültek, valamint tűzveszélyesek is. Ezt több kereskedő is vitatta, ennek ellenére 2009 év végén az utolsó útban lévő pavilont is eldózerolták, egy másik álláspont szerint “áthelyezték”, hogy megkezdődhessen az új csarnok építése. Beck Zoltán véleménye szerint a meglévő szerződések egy harmadát minden gond nélkül felbonthatta a Piac és Vásár Kft., másik egyharmada vitatható, míg a maradék egyharmad esetében valószínűleg a kereskedők nyerik meg a pert, amely még számos esetben folyamatban van.

Az új csarnok szinte már átadásra kész, azonban mint Beck Zoltán elmondta, kérdéses, hogy a város hozzájuthat-e a belvárosi rekonstrukció részét képező beruházás európai uniós forrásaihoz, hiszen Szegednek nincs aláírt támogatási szerződése az elosztásért felelős szervezettel. A szegedi városfunkció bővítő beruházás részeként már átadták a REÖK-palota előtti teret, teljes hosszában megújult és díszburkolattal látták el a Kölcsey utcát, valamint gőzerővel folyik a Gutenberg utca sétálóutcává történő fejlesztése is. A Mars téren pedig teljesen megújul a piac, kulturált nagycsarnok készül el záros határidőn belül. A beruházás teljes költsége mintegy 3 milliárd forint, amelyhez a város 2 milliárd forint uniós támogatást venne igénybe, azonban támogatási szerződés híján Beck Zoltán szerint elképzelhető, hogy teljes egészében az önkormányzatnak kell majd állni a fejlesztést. Amennyiben így történik, akkor Szeged hitel állománya tovább gyarapodik, ráadásul jelentős mértékben. Beck szerint ez a vészforgatókönyv, azonban az is elképzelhető, hogy aláírják a szerződést és a városnak “csak” 1 milliárdjába kerül a rekonstrukció, ahogyan az az eredeti tervekben is szerepelt. A város egyelőre tehát hitelből fejleszt és elképzelhető az is, hogy a teljes beruházást finanszíroznia kell. Beck Zoltán ugyanakkor hozzátette a kormány most elsősorban a munkahelyteremtő beruházásokat támogatja, erre a fejlesztésre pedig ezt csak nehezen lehetne ráhúzni. Beck Zoltán 6 évvel ezelőtt Dr. Szentgyörgyi Pál alpolgármesterrel együtt teljes rekonstrukciós tervet dolgozott ki, amelyet a jelenlegihez képest kevesebb forrásból lehetett volna kivitelezni.

A képviselő ugyanakkor hozzátette, a kikért szerződésekből, melyet a város a Legfelsőbb Bíróság határozata alapján köteles volt kiadni, kiderül, hogy a Vásár és Piac Kft. tagi kölcsönökkel együtt 1 milliárd forint hitelt vett fel és mintegy 700 milliós törzstőke emelés is történt. Az egykori tanácsnok szerint a jelenlegi gazdálkodás mellett a piac ezt aligha tudná visszafizetni. Beck szintén érdekes adatra bukkant a város projektcégénél, a rekonstrukciót végző Szeged Pólus Kft.-nél. Magasnak tűnik a tervezési és a menedzselési díj több száz milliós tarifája, ráadásul Szeged városa ezt akkor is kifizeti saját cégének, ha az uniós pénz nem érkezik meg, tehát a pályázat sikertelen.

Nagy Sándor alpolgármester az esettel kapcsolatban a szegedma.hu portálnak elmondta, hogy ez egy általános helyzet, nemcsak Szeged, hanem más nagyvárosok is úgy fejlesztenek, hogy a beruházás megindításával párhuzamosan dolgozzák ki, finomítják a támogatási szerződéseket, hiszen a cél az, hogy – főként az építőipar tekintetében – minél hamarabb elinduljanak ezek a munkahelyteremtő beruházások. A város minden kért anyagot csatolt már a közreműködő szervezetnek (DARFÜ), így a labda már a hivatalnál pattog. Egyébként több tucat szerződés áll a szervezetnél, a kormányváltás és a személyi, szervezeti átalakítások miatt lehetnek csúszások, de ez is egy általános helyzet. Az alpolgármester hozzátette, hogy a támogatási szerződés körül kialakult helyzetről a közgyűlést is értesítette.Forrás:webradio